Podnebna štafeta obiskala tudi naše kraje

Podnebna štafeta obiskala tudi naše kraje
19.10.2022 AVTOR: Maja Vojska

7.767 kilometrov, 38 dni, 18 držav in več tisoč udeležencev podnebne štafete. 

7.767 kilometrov, 38 dni, 18 držav in več tisoč udeležencev. To je le nekaj podatkov o mednarodni podnebni štafeti z naslovom »Čas se izTEKa«, ki je konec septembra svoje potovanje začela v škotskem Glasgowu in in bo potovala vse do Egipta. In včeraj zvečer je prečkala tudi naše kraje. Iz Italije je k nam vstopila v Volčji Dragi na Goriškem, kjer jo je pričakal tudi minister za okolje Uroš Brežan. Po Volčji Dragi so udeleženci tekli in kolesarili skozi Vipavski Križ, Col, Logatec, Vrhniko, Dragomer, Ljubljano, Grosuplje, Ivančno Gorico, Trebnje, Mirno Peč in Novo mesto. Danes pa štafeta pot nadaljuje proti Kostanjevici na Krki ter kasneje v Krško, kjer bo tudi osrednja slovenska prireditev, do zadnje postaje na mejnem prehodu Obrežje, kjer jo bodo slovenski tekači predali hrvaškim. Štafeti se v okviru Ekošole pridružili tudi mladi iz Slovenije. In kot je povedal nacionalni koordinator Ekošole Gregor Cerar, je dogodek še kako pomemben.

Cilj štafete je egiptovski Šarm El Šejk, kjer bo potekala naslednja globalna podnebna konferenca COP27. Tam želijo mladi predati podnebnim pogajalcem sporočilo, ki poziva k podnebnemu izobraževanju in zagotavljanju znanja za gradnjo bolj trajnostnega sveta. V Sloveniji bo predvsem danes izvedenih tudi kar nekaj podnebnih aktivnosti, sodeluje preko 150 Eko šol in Eko vrtcev z več kot 30.000 mladimi.

Podnebne spremembe se dogajajo tukaj in zdaj, zato je po njenem mnenju pomembno, da se skozi tovrstne aktivnosti v ozaveščanje vključujejo tudi mladi, ki so ključ do sprememb.

Vse šole v Sloveniji, ki so prijavljene na ta podnebni akcijski dan, bodo zbrale kilometre in jih posredovale organizatorju dogodka Running Out of Time.


Značke: Aktivnosti
Ključne besede:
podnebje Ekologija
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ