Poslanstvo pustolovskega duha - revija NaProstem 02-2015

Poslanstvo pustolovskega duha - revija NaProstem 02-2015
13.10.2015 AVTOR: Urednik Bicikel
Doba velikih raziskovalcev in odkritij je bržkone že minila, toda pojav družabnih omrežij in razvoj komunikacije na splošno sta na površje prinesla množice pustolovcev, ki sami zase pravijo, da so raziskovalci.

Skoraj ne mine dan, da se ne bi kdo odpravil na večmesečno pustolovščino po bolj ali manj ustaljenih poteh, pri čemer nemalokrat postavlja takšne ali drugačne rekorde, vse skupaj pa zapakira kot dobrodelni projekt ali kot način za opozarjanje na to in ono, na primer na segrevanje ozračja, ogroženost tjulnjev ali pomanjkanje vode v podsaharski Afriki.

Sliši se cinično, a takšne pustolovščine so pogosto tudi v resnici predvsem način samopromocije ali poskus izpolnjevanja življenjskih sanj. Tistih sanj, ki jih sanjajo tudi običajni ljudje, a se ne morejo odmakniti od običajnega življenja, ki je nujno zlo ne samo za preživetje posameznika in družbe, ampak za sanjsko življenje pustolovcev samih. Potovanja jim namreč omogoča ta ista družba.

Cinizem seveda ni povsem na mestu, saj ni res, da pustolovcev ne potrebujemo. Oni so tisti, ki premikajo meje. Seveda pa še posebej potrebujemo pogumne, inteligentne, empatične pustolovce, tiste, ki so v resnici tudi raziskovalci. Njihova naloga ni, da odkrivajo nove svetove. To so počeli junaki prejšnjih stoletij. Naloga novodobnih pustolovcev in raziskovalcev je, da nam svetove predstavijo tako, da jih bomo lažje razumeli in se s tem nekaj novega naučili tudi o nas samih.

Mnenja o vzrokih za podnebne spremembe so sicer deljena, toda tega pojava ne zanika nihče več. Pa ste vedeli, da zaradi tega nomadi v Mongoliji ne morejo več živeti po svojih več stoletij starih navadah? Nomadi, ki so se selili po mongolskih goličavah, danes v svojih jurtah prezimujejo na obrobju Ulan Batorja, kjer kurijo vse, kar jim pride pod roke, tudi nevarne odpadke. Tega nisem vedel, dokler nisem med urejanjem pričujoče številke revije NaProstem.si prebral članka o Ashu Dykesu, pustolovcu, ki je prepešačil Mongolijo. Običajen dopust je skozi leta osebnostnega odraščanja počasi prerasel v pravo pustolovščino, med katero bi lahko sredi vroče puščave tudi umrl.

Danes nam Ash Dykes odkriva življenje v že odkritih, a slabo znanih svetovih. Enako še uspešneje počne še en novodobni raziskovalec, Mikael Strandberg, ki je v intervjuju za NaProstem.si kritično spregovoril tudi o pustolovstvu 21. stoletja.

Vi pa lahko pustolovski duh in raziskovalno žilico vzbudite tudi tam, kjer na vas ne bodo prežali lačni volkovi. Nekaj namigov najdete na koncu revije!


Kazalo


Plezanje na sekvojo


Predstavljamo jakne


Nepogrešljiva pohodna obutev


Kaj potrebujemo za pripravo hrane na poti.


Primusova prenosna kuhinja


Kostarika - adrenalinske avanture


Slivnica - pohodni izlet


Porezen - pohodni izlet


Ljubljansko barje - kolesarski izlet

Značke: Literatura
Ključne besede:
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Ljudje berejo:
Morda vas zanima tudi:
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ
Najbolj brano