Poziv ljubiteljem gora: Odpovejte se goram in se ne izpostavljajte tveganju

Poziv ljubiteljem gora: Odpovejte se goram in se ne izpostavljajte tveganju
25.03.2020 AVTOR: M.V., FOTO: Manca Ogrin

PZS še vedno poziva vse ljubitelje gora, naj se v trenutnih razmerah odpovejo aktivnostim v gorah in se ne izpostavljajo nepotrebnim tveganjem.

Planinske koče, naravna plezališča in nekatere planinske poti po vsej Sloveniji so zaprti, zato na Planinski zvezi Slovenije ljudi pozivajo, naj se odločajo le za lažje sprehode v bližini doma in upoštevajo priporočila pristojnih.


»Z vso resnostjo moramo postaviti osebne cilje na stran in se držati omejitev gibanja, saj lahko le z odgovornim ravnanjem pripomoremo k zajezitvi širjenja epidemije in zmanjšamo tveganje za nesreče. Vidimo, kaj se dogaja v tujini, kjer niso dovolj upoštevali omejitev, zato še enkrat pozivamo ljubitelje gora, naj se v trenutnih razmerah odpovejo aktivnostim v gorah in se ne izpostavljajo nepotrebnim tveganjem ter tako še dodatno obremenjujejo reševalcev in medicinskega osebja. Planinske koče po vsej Sloveniji so zaprte, prav tako naravna plezališča, planinska društva so na pobudo civilne zaščite ali odredbe občin zaprla nekatere planinske poti, zato prosimo vse, naj se odločajo le za lažje sprehode v bližini doma in upoštevajo priporočila pristojnih,« poudarja generalni sekretar Planinske zveze Slovenije (PZS) Matej Planko in opozarja, naj spremljajo javne objave, saj se bo gibanje po vsej verjetnosti v prihodnjih dneh še bolj omejilo. Planinska zveza Slovenije je vzpostavila posebno spletno stran koronavirus.pzs.si, na kateri ažurno objavlja ukrepe in priporočila.

Planinske koče so se zaprle že prejšnji teden

»Planinske koče so že prejšnji teden do nadaljnjega zaprle svoja vrata, zato naj se obiskovalci pri njih ne zadržujejo v skupinah, tam ne posedajo na klopcah in otroci naj ne plezajo po igralih. Prav tako so zaprti plezalni centri in telovadnice, planinska zveza pa je ta teden pozvala tudi planinska društva, odseke in druge skrbnike plezališč, ki tega še niso storili, da začasno zaprejo naravna plezališča in tako pomagajo pri zajezitvi epidemije in tveganju nesreč«

A dosedanja opozorila očitno niso bila dovolj, opaža strokovni sodelavec PZS in inštruktor gorskega reševanja Matjaž Šerkezi. »Družbena omrežja so še vedno polna aktualnih fotografij z gora, na katerih se turno smuča, gorsko kolesari, pleza… Gorski reševalci smo v prejšnjem tednu pozvali javnost, da se za čas izredne situacije odpove vsem dejavnostim v gorskem svetu, kamor sodi tudi plezanje v plezališčih, ker je s tem povezano tveganje za poškodbe. Poleg tega pa so jasna navodila, da v primeru poškodbe v gorah in suma na okuženost s covid-19 posadka helikopterja ne bo odobrila prevoza, gorski reševalci pa moramo v tem primeru ravnati po posebnih predpisanih metodah, s čimer se podaljšata intervencijski čas do ponesrečenca in sam sistem reševanja, prav tako se moramo zavedati, da zdravstveni domovi obratujejo v posebnih pogojih,« opozarja.

Učinek družbenih omrežji

Šerkezi težko razume posameznike, ki opozoril ne upoštevajo in ob tem svoje podvige objavljajo še na družbenih omrežjih. »Od plezanja v plezališčih, vzpona na Triglav, Raduho in še ne vem kam. To razumem kot spodbujanje množic k neodgovornosti in nepotrebnemu izpostavljanju ne le sebe, ampak predvsem tistih, ki bodo morali v primeru nesreče poskrbeti zanje, torej gorskih reševalcev, medicinskega osebja, gasilcev,« je prepričan.

Značke: Aktivnosti
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ