Pravilna izbira in pravilna uporaba plezalne opreme je prvi pogoj za varno plezanje

Pravilna izbira in pravilna uporaba plezalne opreme je prvi pogoj za varno plezanje
15.03.2019 AVTOR: M.V.

Kot pri vsakem športu, tudi pri plezanju začetnik potrebuje določeno opremo, da lahko začne.

O opremi smo se pogovarjali z inštruktorjem športnega plezanja Dejanom Miškovičem, ki nam je na kratko pojasnil kaj vsak športni plezalec potrebuje.

»Opremo športnega plezalca lahko razdelimo na sva sklopa, in sicer en sklop opreme je namenjen varovanju, drug pa plezanju,« pojasni Miškovič. Kot pojasni v prvi, varovalni sklop, spada plezalni pas, vponke z matico, plezalni kompleti, varovalo in vrv. »Poleg tega pa plezalec za plezanje seveda potrebuje še plezalnike oziroma plezalne čevlje ter vrečko z magnezijem.«

Inštruktorji za vse začetnike priporočajo tudi uporabo čelade, ki naj jo plezalec vsaj prvo leto tudi vestno nosi. »Čelade so priporočljive tudi za plezalca, ki varuje, predvsem v plezališčih, kjer je skala krušljiva.«

Zakaj je tako pomemben del opreme tudi vrečka z magnezijem? Magnezij pomaga pri boljšem stiku s steno oziroma oprimki. »Med plezanjem se roke potijo, magnezij pa pomaga odstraniti odvečno vlago in plezalcu zagotavlja boljši oprijem,« pojasni.

Svetuje, da za plezanje izberemo udobna oblačila, ki nas ne bodo ovirala pri gibanju.

Vsa ta oprema je na voljo v številnih športnih trgovinah, a kot pojasni Miškovič se začetnikom ni treba prenagliti z nakupom opreme, saj vso opremo, ki jo na začetku potrebujejo dobijo na začetnih tečajih. Tam se tudi spoznajo z opremo, inštruktorji jim pojasnijo kaj potrebujejo in na kaj morajo biti pozorni pri nakupu.

Kaj plezalec potrebuje?

  • Plezalni pas

  • Plezalniki (plezalni čevlji)

  • Plezalna vrv

  • Vrečka z magnezijem

  • Plezalni kompleti (sistemi)- sistemi so sestavljeni iz dveh plezalnih vponk, ki ju povezuje zanka. Zgornjo vponko plezalec vpne v varovalni klin (svedrovec), v spodnjo vponko pa plezalno vrv na katero je privezan. 

  • Varovalni pripomočki- Ločimo dva tipa varovalnih pripomočkov, ki varujeta plezalca na vrvi, in sicer prvi so samozatezni (Gri-gri), drugi so pripomočki, pri katerih mora varovalec del sile ob padcu plezalca zadržati z roko.

  • Vponke z matico – vsestranska uporaba.

OPOMBA: Vse našteto se plezalec nauči uporabljati v plezalni šoli pod budnim nadzorom inštruktorjev plezanja, ki tudi zagotovijo vso potrebno opremo za začetnike. Šele, ko se spoznate z opremo in ugotovite, kaj vam ustreza in kaj ne je smotrno opremo nakupiti.

Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ