
Tudi vi obožujete kostanje v najrazličnejših oblikah, a vam lupljenje predstavlja pravo nočno moro. Preverite nekaj koristnih trikov za lupljenje kostanja.
Pravijo, da je dobra priprava pol opravljenega dela- In tudi pri lupljenju kostanja to drži!
Če kostanj kupite, bodite previdni!
Če nimate možnosti, da bi sami nabrali kostanj, previdno kakšnega zberete. Plodovi kostanja morajo biti suhi, na videz lepi (ne sme se že na prvi pogled videti, da so črvivi), morajo biti težki in s sijočo lupino.
Razgrnite ga po papirju in pustite stati, saj je izsušenega lažje lupiti.
Pred pečenjem vedno zarežite, če ne vam bo žal. Po sprednjem delu zarežite dolgo in dovolj globoko zarezo, da prerežete lupino in spodnjo ovojnico.
Če kostanj pečemo na močnem ognju ali čim bolj razgreti ponvi, bo njegova lupina hitro počila in bo hotel kostanj kar sam skočiti ven
Če vaši recepti potrebujejo surov olupljen kostanj si pomagajte z mikrovalovno pečico. V plosko stran kostanja zarežite križec, tako da prerežete lupino in notranjo kožico. Potem po približno deset kosov naenkrat dve minuti pecite v mikrovalovni pečici. Še vroči se bodo z lahkoto lupili.
Kostanj je res odličen, če imate možnost, da ga pripravite na zunanjem ognjišču, ampak vam ponuja tudi nešteto možnosti za pripravo v kuhinji:
V ponvi: Uporabite kar teflonsko ponev (pazite le, da kostanj večkrat pretresete, da se ne bo zažgal). Kostanji so pečeni, ko olupek postane temnejše barve.