Preverite, kako iz hoje izvleči največ koristi

Preverite, kako iz hoje izvleči največ koristi
18.09.2023 AVTOR: Maja Vojska
Hoja, ki je človeku prirojeno gibanje, je ena izmed najbolj zdravih oblik gibanja. Poleg izgubljanja kalorij, krepi mišice in sprošča telo in duha.

Hoja je edina vadba, pri kateri udeležba s starostjo ne upada, saj se ji lahko posveča tako rekoč vsakdo. S hojo obenem zadostimo potrebi po vsakodnevnem gibanju – tudi sproti in nenamensko.

Hojo je nadvse preprosto vključiti v vsakdan – hoja do trgovine, vsaj del poti v službo ali obisk k prijateljem.

Tudi zdravniki se strinjajo, da s hojo nihče ne more zgrešiti, saj je ta:

  • prijazna je do sklepov,
  • ohranja mišično maso,
  • vzdržuje kostno gostoto,
  • krepi vezivno tkivo,
  • pospešuje presnovo,
  • zmanjšuje delež telesne maščobe,
  • krepi življenjsko energijo,
  • uravnava tek,
  • zavira procese staranja
  • ter izboljšuje ravnotežje in držo.

Preverite 5 nasvetov, kako vsak dan narediti še več korakov in od hoje odnesti kar največ:

1. Hodi tako pogosto kot lahko

Veliko ljudi si za cilj vzame 10.000 korakov (korake lahko merite s pomočjo različnih aplikacij). 10 tisoč korakov je približno od šest do sedem kilometrov energične hoje. Toliko korakov lahko naredite v eni uri. Če se vam zdi veliko, lahko na primer hodite trikrat na dan po 20 minut ali pa vsako uro v dnevu energično hodite pet minut.

Strokovnjaki pa pravijo, da če hočete resnično od vsakodnevne hoje odnesti kar največ, morate prehoditi tistih 5.000 dodatnih korakov. Vsak dan torej 15.000 korakov- sliši se veliko, a vsekakor ni.

2. Pospešite ritem hoje

Eden od načinov, kako čim več pridobiti od hoje na krajše razdalje je, da hodite hitreje. Nedavna študija ameriških strokovnjakov je potrdila, da ni pomembno le koliko korakov naredimo oziroma, kakšne razdalje prehodimo na dan, ampak tudi kako hitro hodimo.

3. Razporedite si vadbo s hojo čez cel dan

Nihče ne pravi, da morate v kosu prehoditi 15.000 korakov- poskušajte to storiti čez cel dan. Tako, da se odpravite v službo peš, v bližino trgovino kar brez avtomobila in popoldne se odpravite še na daljši sprehod. Tako boste zlahka dosegli 15.000 korakov na dan.

4. Intervalna hoja

Intervalna hoja naj alternira med hitrimi in zmernimi obdobji hoje. Za začetek 2 minuti hitre hoje in 5 minut zmerne hoje. Intervale ponavljajte pol ure. Ko boste že v formi, pa podaljšajte hitro hojo in skrajšate interval zmerne hoje.

5. Ne sprehajajte se le po ravnini, zagrizite v hrib!

Hoja navkreber vpliva na več mišičnih skupin kot hoja po ravnem, kar pomeni, da porabite tudi več kalorij. Če ne živite v bližini nobenega hriba, lahko uporabljate tudi tekoči trak ali steper doma ali na fitnesu.

Značke: Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ