Projekt OSP: Nov mejnik za naša plezališča!

Projekt OSP: Nov mejnik za naša plezališča!
29.09.2017 AVTOR: Maja Vojska
Začetek projekta OSP ali Opremimo slovenska plezališča je nov mejnik za slovensko plezanje! Ponuja dolgotrajno rešitev problemov, ki se pojavljajo v slovenskih plezališčih.

Projekt OSP ali Opremimo slovenska plezališča je inicitiva vključevanja plezalcev v skrb za plezališča in spodbujanja odgovornega ravnanja in varnega plezanja. Obiskovanje plezališč je brezplačno, zato je odgovornost vsakega plezalca, da po svojih močeh prispeva k vzdrževanju opreme in s svojim ravnanjem poskrbi za ohranjanje plezališč in narave okoli njih. Prihodnost je v naših rokah; v naši močni plezalski skupnosti, ki je zaprisežena skalam in jih želi ohraniti varne, dostopne in urejene.

Projekt OSP je del Sklada slovenskih plezališč in zbira finančne in materialne prispevke za preopremljanje in obnovo plezališč. Prav tako je stična točka Sklada s plezalci, saj lahko vsakdo opozori na pomankljivosti, nevarnosti in težave v zvezi s plezališči. Cilj projekta OSP je preko donacij in sponzorskih sredstev zagotoviti trajni vir finančnih sredstev za urejanje plezališč, ki bo plezalcem omogočil varnejše in brezskrbno plezanje.

»Želimo, da bi vsi plezalci sprejeli Zavezo za plezališča, pakt, ki nas bo povezal v skrbi za naše stene in nagovarjal k varnemu plezanju. S tem bomo plezalsko etiko dvignili na višjo raven, plezališča bodo bolj urejena, plezalci pa bomo vsepovsod lepše sprejeti, « so zapisali na PZS (Partnerji projekta).

Ali ste vedeli, da je PZS v preteklih 20ih letih za urejanje plezališč namenila več kot 200.000 €?

Pomagate lahko na različne načine!

Za projekt lahko donirate na tri načine:

  • s SMS sporočilom na številko 1919 in besedo projektosp5,
  • z nakazilom prek spletne banke (predloga UPN obrazca na spletni strani),
  • preko PayPal, s klikom na spletni strani.

Prednostne naloge Sklada:

  1. Pridobivanje sredstev za urejanje plezališč
  2. Vodenje baze podatkov plezališč
  3. Koordinacija opremljanja plezališč, letni načrt in poročilo
  4. Opremljevalci plezališč
  5. Druga problematika plezališč in pretok informacij

»Lahko pa se pridružite prostovoljcem za delovne akcije v plezališčih ali nam javite kakšno težavo iz plezališč, ki bi jo bilo treba urediti, « so zapisali ustvarjalci spletne strani, kjer so objavili tudi posebni obrazec preko katerega lahko javite težave in nepravilnosti v slovenskih plezališčih!

Želimo, da projektosp.si postane stična točka plezalcev, kjer bodo sčasoma na voljo informacije o plezališčih, opozorila, napotki glede plezališč in možnost javljanja težav, " pravijo

Skupaj za plezališča!

Značke: Plezanje, Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ