Prvenstveni smeri naveze Jaklič–Jeglič na Norveškem

Prvenstveni smeri naveze Jaklič–Jeglič na Norveškem
24.04.2020 AVTOR: M.V., FOTO: Marija Jeglič in Sara Jaklič

Sari Jaklič in Mariji Jeglič, kranjsko-ljubljanski navezi najuspešnejših slovenskih alpinistk zadnjih dveh let, je na alpinistični odpravi na otoku Senja na skrajnem severu Norveške.

Med smermi izstopata prvenstveni kombinirani ledno-skalni smeri, kar je nov vrhunski dosežek ženskega alpinizma, so poudarili pri Planinski zvezi Slovenije.

Sara Jaklič (AO PD Kranj) in Marija Jeglič (AO PD Ljubljana-Matica) sta se na otok Senja, ki leži v polarnem krogu, odpravili v sredini februarja in v začetku marca na severozahodu Norveške preplezali dve prvenstveni smeri: Postrv na suhem (Trout in drought, M5, WI6+, 65 °, 550 m, severna stena Stormoe) in Slepeče luči(Blinding lights, M4, 220 m, jugovzhodna stena Kyle), opravili pa še šest drugih vzponov in tako najbolje izkoristili zahtevne razmere z obilnimi snežnimi padavinami, ki so krojile razmere med njuno odpravo.

Kljub vremenu ohranili veselje do plezanja
"Najino odpravo na Senji je najbolj zaznamovala spremenljivost vremenskih razmer. Pričakovali sva, da bo vremenska napoved bolj stabilna, a sva se morali prilagoditi. Posledično sva imeli zaradi slabega vremena poleg plezanja dovolj časa tudi za avanture, ki dajejo življenju malo drugačno barvo. Spremenljivost vremena vpliva tudi na spremenljivost razpoloženja, a nama je kljub temu uspelo ohraniti radoživost in veselje do plezanja, kar se nama v tovrstnih situacijah zdi najpomembneje. Ko si enkrat sproščen, se stvari začnejo dogajati skoraj same od sebe. Alpinisti se vedno želimo spopasti s še težjim in višjim, vendar sva s šopkom najinih prvenstvenih in ponovljenih smeri zelo zadovoljni,"
je poudarila vodja odprave Sara Jaklič, najuspešnejša slovenska alpinistka leta 2019 po izboru Komisije za alpinizem PZS.

"Zame so bili na začetku trije cilji – videti severni sij, ujeti ribo in splezati čim več čim boljšega. Severni sij sva ugledali, še preden sva zares prišli – med pristankom na letališču. Ribe nisem ulovila, vendar pa sva namesto ribe iz vode kar midve skočili v vodo," je norveško pustolovščino opisala Jegličeva. Med ponovljenimi smermi izstopa Great Corner (M6+, WI6, 300 m, južna stena Ersfjorda).

Značke: Alpinizem
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ