Prvi zimski vzpon na K2 uspel ekipi nepalskih šerp

Prvi zimski vzpon na K2 uspel ekipi nepalskih šerp
18.01.2021 AVTOR: M.V., FOTO: Peter Watson / Lonely Planet

Osemtisočak je bil še edina od štirinajstih najvišjih gora brez uspelega zimskega vzpona.

Skupini desetih nepalskih alpinistov, šerp, je v soboto ob 16.58 po lokalnem času uspel zgodovinski podvig – prvi zimski vzpon na drugo najvišjo goro sveta, K2. Osemtisočak, ki leži v pakistanskem delu Karakoruma, je bil še edina od štirinajstih najvišjih gora brez uspelega zimskega vzpona.

Vrh, ki meri 8611 metrov, so osvojili alpinisti treh odprav. Med njimi je bil Nirmal Purja, 37-letnik, ki je lani v nekaj več kot šestih mesecih osvojil vseh 14 osemtisočakov, ob njem pa še Mingma David Sherpa, Mingma Tenzi Sherpa, Geljen Sherpa, Pem Chiri Sherpa, Dawa Temba Sherpa (vsi člani ekipe Nimsdai), Mingma G, Dawa Tenjin Sherpa, Kilu Pemba Sherpa (člani ekipe Mingma G) in Sona Sherpa (odprava SST). Uspeh deseterice je zgodovinski tudi zato, ker pred tem Nepalcem ni uspel noben samostojen zimski vzpon, kot prvi so na osemtisočake sicer stopili v poletnih in pomladanskih vzponih v letih petdeset, a kot opora – četudi odlična – zahodnim alpinistom. Hkrati pa so dokazali, da lahko tvorijo (in vodijo) uspešne odprave in niso več »le« nosači za tuje (komercialne) odprave.

"Kakšno potovanje. Ponižno lahko sporočim, da smo kot ekipa v ekstremnih zimskih razmerah osvojili veličastni K2. Želeli smo narediti nemogoče in v čast nam je, da lahko ta trenutek delimo ne samo z nepalsko plezalno skupnostjo, temveč s skupnostmi po vsem svetu," je po osvojitvi prek svoje ekipe sporočil najslavnejši član nepalske odprave Nirmal Purja – Nims, ki je znan po osvojitvi vseh 14 osemtisočakov v samo šestih mesecih.
Šerpe do zdaj namreč pozimi sploh še niso osvojili nobenega izmed osemtisočakov, poroča Guardian. Legendarni plezalec Ang Rita Šerpa je sicer Mount Everest pozimi in celo brez kisika osvojil leta 1987, vendar njegov uspeh ni soglasno priznan, ker naj bi svojo odpravo začel jeseni.

Ob razlogih za veselje ob osvojenem podvigu pa je bil tudi razlog za žalost, saj se je ravno na K2 pri sestopu v bazni tabor smrtno ponesrečil izkušeni španski alpinist Sergi Mingote. Na pomoč so mu priskočili Španec Alex Gavan, Italijanka Tamara Lunger in dva Poljska plezalca. Iz baznega tabora so poslali zdravniško ekipo, a Mingoteju ni bilo več pomoči.

Značke: Alpinizem
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ