Raziskovanje - Revija NaProstem številka 15

Raziskovanje - Revija NaProstem številka 15
07.10.2020 AVTOR: BOSTJAN SVETE

Starši, ki imamo šoloobvezne otroke, se slej ko prej srečamo s šolo v naravi.

Pogosto naši otroci preživljajo ene bolj prijetnih šolskih izkušenj v krajih, ki jih sami še nismo obiskali in jih moramo poiskati na zemljevidu. Prav zemljevid prelepe Slovenije, ki je kot nekakšen narodni park, še posebej tujcem, glede na kratke razdalje, ko potujemo z enega na drug konec države slabih 360 kilometrov, je letos najbolj pogosto v uporabi v fizičnii ali elektronski obliki oziroma na mobilnih napravah. V zadnjih letih so bile občine različno aktivne in vsaka skuša na svoj inovativen način prikazati lepote svojega kraja. Hoja po učnih poteh je ena od oblik preživljanja prostega časa, ki povezuje lepote in znamenitosti posameznega kraja, pri tem pa nam podaja poleg aktivnosti v naravi še nova znanja. S pregledom različnih učnih poti smo prikazali njihov raznolik nabor in pogosto se nahajajo v naši neposredni bližini, pa se tega niti ne zavedamo.

Na družabnih omrežjih lahko dnevno spremljamo aktivnosti prijateljev, ki objavljajo fotografije s potepanj in nas posredno vabijo, da se v naravo odpravimo tudi sami. Za enega lepših nagovorov prek družabnega omrežja Facebook je poskrbela Barbara Resnik, ki nas je to poletje dnevno navdihovala z objavami s svoje devetindvajsetdnevne hoje po Slovenski planinski poti od Maribora do Ankarana. Njene objave so nam lahko v navdih in spodbuda, da se odpravimo v naravo tudi sami, pa tudi če gre le za kratek dnevni sprehod ali obisk lokalne sprehajalne točke. Barbara je delila z nami prelepo raznolikost, ki jo ponuja ta naš slovenski naravni park.

Za tiste bolj avanturističnega duha smo si tokrat ogledali tri oblike večdnevnih izletov. Vse tri je seveda možno prehoditi tudi v enem dnevu, a bomo s takšnim hitenjem prikrajšani za umirjeno doživljanje narave, ki ima ponoči, še posebej ob polni luni, težko opisljive magične trenutke. Če kdaj, je letos pravi čas, da zmanjšamo svoje obrate in se usmerimo v naravo, ki je vseskozi pred nami in se nam ponuja čez celo leto v vsej svoji spremenljivi podobi. Spodbuda pri tem vam je lahko morebiti obisk ene od predstavljenih koč, ki smo jih zbrali v letošnji izdaji revije NaProstem plus. Z obiskom vsaj ene od njih boste dobili tudi darilo.

Posebna izdaja revije s predstavljenimi kočami se prodaja po večini od predstavljenih koč, tudi v koči na Poreznu, kjer smo se ustavili tudi mi in spregovorili nekaj besed s simpatičnim oskrbnikom Ivanom Rupnikom. Če ne letos, pa vas verjetno kdaj v prihodnje pot popelje na Porezen, ki je pravo presečišče poti, saj je koča vključena v Slovensko planinsko transverzalo SPP, v Evropsko pešpot E7, mednarodno pot Via Alpina, Idrijsko-cerkljansko planinsko pot ICPP, Pot kurirjev in vezistov, loško transverzalo, geološko transverzalo, Slovensko turnokolesarsko pot in Maraton štirih občin GM4O.

Vsi, ki še nismo uporabili turističnega bona, imamo pred sabo živahno jesen, ko bomo obiskali še kak neraziskan kotiček slovenskega »narodnega« parka, tisti bolj hitri, ki ste jih že izkoristili, pa se nikar ne zaustavite, raziskujte naprej.

Iz vsebine:


Fotolov - Slovenska planinska pot


Intervju: Barbara Resnik utrinki


Oskrbnik - Ivan Rupnik


Mojster podzemne fotografije - Peter Gedei

Predstavljamo pohodne hlače Fjällräven:

  • Abisko LiteTrekking
  • Abisko Midsummer
  • High Coast
  • Karl Pro Zip Off
  • Vidda Pro Ventilated
  • Barents Pro
  • Keb



Raziskovanje Slovenije - Šola v naravi


Večdnevni pohodniški izleti

Električno kolo Scott Genius eRIDE 910


Električno kolo Cannondale Moterra Neo 3



Potepanje s kolesom


Avantura po Afriki

Značke: Literatura
Ključne besede:
Revija NaProstem
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ