Romanu Benetu podeljeno slovensko državljanstvo

Romanu Benetu podeljeno slovensko državljanstvo
16.01.2018 AVTOR: Maja Vojska
Roman Benet, alpinist iz Trbiža, je uradno postal tudi slovenski alpinist. Zaradi narodnih zaslug, so mu na UE Jesenice podelili slovensko državljanstvo.

Lani maja je skupaj z zakonsko partnerko Italijanko Nives Meroi in špancema Alberto Zerain ter Jonatan Garcia, pristopil na vrh Anapurne in s tem osvojil svoj zadnji 14. osemtisočak.

Z vzponom na Anapurno se je Roman Benet vpisal tudi v zgodovino slovenskega alpinizma kot prvi Slovenec z osvojenimi vsemi osemtisočaki. Na vse osemtisočake se je povzpel brez uporabe dodatnega kisika, na večino pa v majhnih, dvo-do tričlanskih odpravah brez višinskih nosačev. Po vsej verjetnosti pa sta tudi z Nives Meroi prva zakonska partnerja na svetu, ki sta skupaj osvojila vse osemtisočake.

Roman se že od nekdaj počuti kot Slovenec 

Čeprav se je Roman, ki živi v vasici Bela Peč, dva kilometra oddaljeni od slovensko-italijanske meje, od nekdaj imel za Slovenca, je uradno imel zgolj italijansko državljanstvo, kar so mu ob izjemnih uspehih iz nevoščljivosti nekateri na žalost tudi oporekali.

Osvajanje prvih dvanajstih dvatisočakov in borbo z boleznijo, ki sta jo poimenovala »petnajsti osemtisočak «, je Nives Meroi popisala v knjigi Ne pustim te čakati, ki je v slovenskem prevodu Mateje Gomboc izšla maja 2016, v istem tednu kot jima je uspel vzpon na trinajsti osemtisočak – Makalu. Knjiga je doživela izjemen odziv med bralci, zato je Celjska Mohorjeva družba v lanskem letu izdala še knjigo Sinaj, ki jo je Nives Meroi napisala skupaj z Vitom Mancusom.

Po njegovih izkušnjah ga boste lahko tudi danes povprašali, saj vas Celjska Mohorjeva družba vabi na pogovor z alpinistoma Romanom Benetom in Nives Meroi, ki bo danes v torek, 16. januarja 2018, ob 19. uri v Domu sv. Jožefa v Celju.

Značke: Alpinizem, Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ