S polno mero optimizma v novo tekmovalno sezono

S polno mero optimizma v novo tekmovalno sezono
26.03.2021 AVTOR: M.V., FOTO: Vid Ponikvar/ Sportida

Po lanski sušni sezoni v športnem plezanju dekleta in fantje komaj čakajo na pravo tekmovalno sezono.

Zaenkrat je videti, da bodo mednarodna tekmovanja v večji meri izvedena in glede na veliko željo po merjenju moči/vzdržljivosti v steni ne dvomimo, da bodo tekmovalci tudi letos domov prinesli številne medalje. Poleti še posebej nestrpno pričakujemo prve nastope v športnem plezanju na olimpijskih igrah, ko bomo držali pesti za Janjo Garnbret in Mio Krampl.

V obdobju epidemije je velik udarec doživel tudi šport, lanska sezona je bila posledično zelo okrnjena. Ampak naš pogled je še vedno uperjen proti vrhu in z novo sezono tekmovanj obračamo nov list. »Letos je način izvajanja tekem že precej boljši kot lani, zato ne pričakujemo večjih odpoved, se pa zavedamo, da bodo potovanja v druge države po svetu prinesla tudi dodatne pogoje za tekmovalce.

Tekmovalce bomo še vedno spodbujali preko ekranov

Prisotnost gledalcev bo bistveno okrnjena, zato pa bomo navijači tekmovalcem pozitivne spodbude prenašali preko televizijskih in internetnih prenosov tekem. Poleti nestrpno pričakujemo prve nastope v športnem plezanju na olimpijskih igrah, kjer bo športno plezanje vključeno prvič. Držimo pesti za Janjo Garnbret in Mio Krampl, ki bosta zastopali barve Slovenije. Po Tokiu se bodo oči svetovne športno plezalne srednje usmerile v Slovenijo, kjer bomo prvi konec tedna v septembru gostili tekmo svetovnega pokala. Še vedno upamo, da se bodo razmere umirile do te mere, da bo možen ogled in navijanje na tekmi v živo. Posebna zahvala velja našim sponzorjem, Telekomu Slovenija, Lapisu in seveda generalnemu sponzorju reprezentance v športnem plezanju Prvi osebni zavarovalnici, ki se zavedajo pomena športnega plezanja in nas podpirajo tudi v teh oteženih časih,« je ritem sezone napovedal generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Damjan Omerzu.

V dobrem in slabem, v bolj in manj tekmovalni sezoni, smo v PZS zelo veseli, da z nami ostaja generalni sponzor, Prva osebna zavarovalnica. S Prvo smo podpisali pogodbo o sodelovanju še za naslednja štiri leta in skupaj bomo navijali za nove zmage.

»V Prvi zagovarjamo zdrav in odgovoren način življenja, saj je le tako lahko naš jutri varnejši in lepši. Pred tremi leti smo iskali način, kako bi svoje poslanstvo najbolje predstavili širšemu občinstvu. Svoj glas smo našli v predanih, zagrizenih in perspektivnih mladih športnih upih, ki so navduševali z močno voljo. Z nizanjem konstantnih uspehov aktivno skrbijo za razvoj plezalnega športa v Sloveniji. In veseli nas, da popularnost plezalnega športa raste in da je vedno več mladih navdušenih plezalcev. Tri plezalne sezone kasneje smo po strmih vzponih in kar 54 skupno zbranih medaljah na različnih tekmovanjih bogatejši za zares lep razgled z vrha. V obdobju naslednjih štirih let se bodo pojavili novi izzivi, eden izmed večjih bo zagotovo naskok na olimpijsko zlato. Vse to pa so zgolj nove izjemne priložnosti, da ekipa slovenskih plezalk in plezalcev utrdi svoj položaj PRVI na svetu. Mi bomo vsekakor celo letošnjo sezono držali pesti in upamo, da se bo zgodil PRVI nastop športnih plezalcev na olimpijskih igrah, prav tako pa se veselimo tudi septembrske tekme svetovnega pokala na slovenskih tleh,« je povedala članica uprave Prve osebne zavarovalnice Nataša Hajdinjak.

Sezona v športnem plezanju 2020 je bila zelo drugačna, kot smo bili vajeni doslej. Zaradi epidemije je odpadla večina mednarodnih tekem, tako da tekmovalci niso mogli pokazati vseh svojih kvalitet. Zaradi epidemije so bile prestavljene celo olimpijske igre v Tokiu. Mednarodna zveza za športno plezanje (IFSC) je uspela spraviti pod streho eno samo tekmo svetovnega pokala, kjer sta Janja Garnbret in Domen Škofic pobrala drugi mesti.

V tej sezoni bodo slovenske barve zastopali športne plezalke Janja Garnbret, Katja Debevec, Mia Krampl, Julija Kruder, Vita Lukan, Lučka Rakovec, Urška Repušič, Lana Skušek, Tjaša Slemenšek in Lucija Tarkuš ter športni plezalci Martin Bergant, Matic Kotar, Jernej Kruder, Anže Peharc, Luka Potočar, Milan Preskar, Zan Sudar, Domen Škofic, Gregor Vezonik in Žiga Zajc.

Prve tekme že aprila

Mednarodna zveza za športno plezanje je objavila koledar tekem in prva bo na sporedu 16. aprila v Meiringenu v Švici. Od konca julija do začetka avgusta bodo olimpijske igre v Tokiu, prvi teden v septembru bo tekma v Sloveniji, konec istega meseca še svetovno prvenstvo v vseh disciplinah v Moskvi. Tekmovalno leto se za plezalce končuje sredi oktobra na Kitajskem. Ta konec tedna, 28. marca, bo na balvanski steni v Log-Dragomerju prva tekma državnega prvenstva.

»Glede na razmere s covidom-19, ki se žal vlečejo že več kot leto in so naš šport na nivoju svetovnega pokala skorajda ustavile, lahko rečem, da je prvi cilj reprezentance udeležba na tekmovanjih. Trenutno smo popolnoma osredotočeni na prvo tekmo svetovnega pokala v Švici, kako bo naprej, bomo žal morali urejati sproti, saj sta naslednji dve tekmi že prestavljeni na jesen. Glavni cilj sezone in želja po odličnem rezultatu sta zagotovo olimpijske igre v avgustu ter svetovno prvenstvo v septembru. Do takrat bomo trenirali po začrtanem urniku in upamo, da bo vmes čim manj izpadov tekem. Olimpijske igre posebej ne bodo vplivale na delo reprezentance, seveda vplivajo na program treninga in tekmovanj za Janjo in Mio, vendar pa ostali zaradi tega ne bodo drugače trenirali,« je letošnjo tekmovalno sezono napovedal selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ