S slovenskimi športnimi plezalci ni šale

S slovenskimi športnimi plezalci ni šale
02.04.2019 AVTOR: M.V., FOTO: Anže Malovrh

Prihodnji konec tedna se bo v s tekmo v balvanskem plezanju začela nova sezona svetovnega pokala v športnem plezanju, ki bo prvi uradni preizkus pripravljenosti slovenske reprezentance.

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je lani med nove mejnike dodala prvi trojni naslov svetovne prvakinje v treh disciplinah, prvo skupno zmago svetovnega pokala v balvanskem plezanju, prvič osem slovenskih tekmovalcev v najboljši deseterici skupnega seštevka svetovnega pokala in prvo odličje z mladinskih olimpijskih iger. Da sezono 2019, ko bodo znani prvi tekmovalci za nastop na olimpijskih igrah Tokio 2020 in bomo lahko večino najpomembnejših tekem prvič spremljali na TV Slovenija, začnejo v slogu, so pred prvo letošnjo tekmo svoje cilje predstavili prvega v mesecu v novem plezalnem centru Bolder Scena v Ljubljani.

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je v letu 2018 zabeležila najboljše rezultate v zgodovini slovenskega športnega plezanja. Na največjih tekmovanjih je osvojila 29 medalj, največ do zdaj, še več je bilo uvrstitev v finale, dodamo pa lahko še 33 medalj mladinske reprezentance. O izredno močni ekipi priča podatek, da je bila lani Slovenija vodilna po številu zmag v svetovnem pokalu (skupno jih je dosegla devet), v pokalu narodov v balvanih je bila druga, v težavnosti pa tretja.

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju:
Člani:
Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), Gregor Vezonik (AK Ravne), Anže Peharc (AO PD Kranj), Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), Milan Preskar (PK Kamnik), Zan Sudar (AK Ravne), Martin Bergant (PK Škofja Loka) in Matic Kotar (PK Kamnik).
Članice:
Janja Garnbret (Šaleški AO), Katja Kadić (PK Scena), Tjaša Kalan (AO PD Kranj), Mia Krampl (AO PD Kranj), Julija Kruder (ŠPO PD Celje Matica), Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), Mina Markovič (ŠPK Plus), Lučka Rakovec (PK FA), Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak), Lana Skušek (PK Scena), Tjaša Slemenšek (Šaleški AO).

Letos jih čakajo še kvalifikacije za OI

Selektor Gorazd Hren je v moško člansko reprezentanco uvrstil Martina Berganta, Matica Kotarja, Jerneja Krudra, Anžeta Peharca, Luko Potočarja, Milana Preskarja, Zana Sudarja, Domna Škofica in Gregorja Vezonika. V ženski izbrani vrsti so Janja Garnbret, Katja Kadić, Tjaša Kalan, Mia Krampl, Julija Kruder, Vita Lukan, Mina Markovič, Lučka Rakovec, Urška Repušič, Lana Skušek in Tjaša Slemenšek. Hrenu bosta pomagala trenerja Luka Fonda in Urh Čehovin.

"Prvi cilj je, da ostanemo ena vodilnih reprezentanc. In da vsem zvenečim imenom priključimo še kakšnega plezalca, plezalko. Leto bo posebno, bolj naporno kot prejšnja leta, saj nas poleg EP in SP čakajo še kvalifikacije za OI," je povedal Hren.

Strokovni štab v en glas poudarja, da so bili vsi načrti priprav podrejeni kvalifikacijam za največja tekmovanja, predvsem treningu hitrosti. Po pripravah in treningih verjamejo, da lahko gredo optimistično na prve tekme.

SP v težavnosti, balvanih in hitrosti bo med 11. in 21. avgustom v Hachiojiju na Japonskem, EP v balvanih bo med 6. in 8. septembrom na Poljskem, EP v težavnosti in hitrosti pa med 4. in 6. oktobrom v Edinburgu. Med 28. novembrom in 1. decembrom bo v Toulousu kvalifikacijska tekma za OI Tokio 2020. Sedem najboljših s SP si bo že zagotovilo olimpijsko vozovnico, tisti, ki bodo na SP uvrščeni med 20, bodo svoje olimpijske sanje lovili v Toulousu.

Tekme svetovnega pokala se začnejo 5. aprila v Meiringenu z balvani, končajo pa 27. oktobra v Inzaiju na Japonskem s tekmo v težavnosti in hitrosti. Karavana se bo v Kranju ustavila 28. in 29. septembra. Pet tekem svetovnega pokala, SP in olimpijske kvalifikacije bo v živo prenašala RTV Slovenija.

Kaj pred sezono pravi Janja?

"Letos bom tekmovala celotno sezono. Malo več poudarka bom dala na balvane, tudi v težavnosti se bom potrudila. Cilj je, da ponovim lansko sezono in izboljšam lansko četrto mesto v balvanih," je o načrtih povedala Garnbretova.

"Komaj čakam na novo sezono. Že lani sem se presenetil, kako mi je šlo dobro. Težko verjamem, da se lahko zgodi isto, ampak zakaj pa ne. Treba je uživati na tekmah in vse je mogoče," meni Kruder, ki je izpostavil dva glavna cilja sezone: uvrstitev na OI ter tekme v balvanih, kjer brani skupno zmago.

V ženski konkurenci je lani dominirala Garnbretova, ki je prva in edina na svetu, ki se lahko pohvali s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah športnega plezanja, poleg tega je bila že tretjič zapored skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji. V balvanih je Kruder postal prvi Slovenec s skupno zmago, v tej disciplini je blestel še Vezonik s prvo zmago svetovnega pokala in bronom s svetovnega prvenstva.

Škofic je svetovni pokal v težavnosti končal kot skupno tretji, v skupnem seštevku SP v balvanih je bila Garnbretova četrta, Vezonik in Katja Kadić pa peta. V končni razvrstitvi SP v težavnosti so bile v prvi deseterici kar štiri Slovenke - poleg Garnbretove še Tjaša Kalan na šestem, Mina Markovič na osmem in Mia Krampl na desetem mestu. Vita Lukan je na mladinskih olimpijskih igrah 2018 osvojila srebrno kolajno.

Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ