Se splača popravljati obrabljene plezalke?

Se splača popravljati obrabljene plezalke?
23.04.2019 AVTOR: M.V.,

To je vprašanje s katerim se zagotovo kdaj pa kdaj sreča vsak plezalec: Kaj se mi bolj splača, popravilo ali nakup novih plezalk? 

Mnenja med plezalci so si na tem področju seveda različna. Nekateri moji plezalni kolegi vztrajajo, da plezalni čevlji po popravilu izgubijo integriteto in se z njimi ne da več tako dobro plezati. Zato svoje plezalke izmučijo do konca in potem preprosto kupijo nove.

Nekateri plezalci pa se na svoje plezalke navežejo, se navadijo njihove uporabe in jih nočejo zavreči. Poznam tudi nekatere, ki so svoje plezalke uspešno popravili že vsaj šestkrat. Verjetno ne dišijo ravno po rožicah, ampak zagotovo pa jim na noge sedejo kot ulite.

Kdaj je torej pravi čas za popravilo plezalk? Pomembno je, da se odločite o popravilu preden vam plezalke popolnoma razpadejo. Pozanimajte se, če je popravilo sploh vredno ali boste zanj plačali več kot za nove plezalke. 

Kdaj je potrebno popravilo plezalk? Plezalke je najbolje prinesti v popravilo še predno se spodnji del gume (podplat) izrabi do konca in se prične obrabljati kapica.V tem primeru je popravilo plezalk najhitrejše in tudi najcenejše.

V kolikor je guma izrabljena do te mere, da se vidi že usnje, je potrebno zamenjati tudi zgornji del gume oz. kapico in plezalke bodo spet kot nove.

Kje v Sloveniji lahko popravite plezalke?

Nekaj nasvetov, da vam bodo plezalke čim bolj dolgo služile:

  • plezalke ne izpostavljajte preveliki toploti (npr. ne puščajte jih v avtu na soncu), ker se tako lahko plasti razlepijo
  • ne hodite z njimi naokrog pod steno
  • pred plezanjem jih vedno očistite, kar poveča  trenje in zmanjša obrabo gume
  • hranite jih v suhem in zračnem prostoru
  • redno jih pregledujte

Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ