Sedem izjemno zahtevnih grebenov za zagotovljeno vrtoglavico

Sedem izjemno zahtevnih grebenov za zagotovljeno vrtoglavico
21.03.2022 AVTOR: Matej Luzar
Red Bull je na svoji spletni strani predstavil sedem gorskih grebenov, ki poleg odličnega razgleda zagotavljajo tudi visoko stopnjo izpostavljenosti in zahtevajo korak brez strahu pred višino.

Vsak predstavljeni greben so tudi ocenili s stopnjo divjosti in vrtoglavice, pri čemer je deseta stopnja najvišja.

Xanadu, Aljaska

Divjost: 10

Vrtoglavica: 10

uploaded


Zgornja fotografija je nastala med prvenstvenim pristopom na goro Xanadu po njeni južni steni. Na njej je alpinist Tommy Baynard, pozornemu očesu pa ne bo ušlo, da varovalno vrv nosi na hrbtu. S plezalnim partnerjem Coreyem Richem, ki je tudi avtor fotografije, sta namreč želela napredovati karseda hitro, zato sta se greben odločila prečkati nenavezana, kar je skorajda imelo usodne posledice. Na eni od še posebej izpostavljenih točk, tik pred tem, ko sta se že hotela vendarle navezati, je Baynardu zdrsnilo, a se je čudežno uspel ujeti še pred padcem v globino. Nadaljevanje poti do vrha sta nato opravila z varovalno vrvjo, fotograf pa je posnetek pozneje opisal kot pripovedno najmočnejšega s celotnega vzpona.

Matterhorn, Švica

Divjost: 7

Vrtoglavica: 10

uploaded


Letos mineva točno 150 let od prvega pristopa na ta znameniti 4478 metrov visoki vrh, katerega zaključni greben še vedno ostaja izjemno zahteven. Avtor spodnjega posnetka z GoPro kamero je skupaj z gorskim vodnikom sicer na vrh in nazaj prišel uspešno, a je priznal, da je sleherni premik nog na tem delu poti zahteval še dodatno izjemno osredotočenost in previdnost.

Greben Innominata, Mont Blanc

Divjost: 7

Vrtoglavica: 9

uploaded


Jon Griffith, avtor zgornje fotografije, je o omenjenem grebenu dejal, da ni tako zelo težko splezati po njem, a daje na začetku kljub temu nekoliko zastrašujoč občutek. Strinjamo se lahko samo z zadnjo trditvijo.

Rdeči greben, Snowdon, Wales

Divjost: 7

Vrtoglavica: 7

uploaded


Čeprav je Snowdon, najvišja gora Walesa, visok samo 1085 metrov, Rdeči greben kljub temu zahteva ustrezno stopnjo znanja in izkušenj ter gorniško opremo. Ravno zaradi pogostega podcenjevanja tega grebena imajo lokalni gorski reševalci polne roke dela z neizkušenimi gorniki, ki zaradi vrtoglavice ne morejo nadaljevati z vzponom.

The Vineyard Arete, La Cresta del Palomares, Španija

Divjost: 5

Vrtoglavica: 7

uploaded


Greben, ki bi ga v slovenščino še najlažje prevedli kot »Greben vinogradov«, se nahaja blizu vinorodnega območja La Rioja na severu Španije. Je izjemno oster, nevaren pa tudi zaradi tega, kar velja za prejšnjega na seznamu: nahaja se v sicer ne ravno goratem okolju.

Vršni greben Eigerja, Švica

Divjost: 6

Vrtoglavica: 7

uploaded


Vršni greben je – ironično – tako rekoč še najlažji del pristopa na to slavno švicarsko goro. Kljub temu ga ne gre podcenjevati, saj lahko od zahtevnega vzpona utrujene noge kaj hitro naredijo napačen korak.

Narodni park Zion, Utah

Divjost: 6

Vrtoglavica: 9

uploaded


Kar vidite na posnetku, je del dogodka Red Bull Rampage iz leta 2013. Ekstremni kolesar Kelly McGarry se je s kolesom spustil po grebenu, ki bi prestrašil že marsikaterega pohodnika. Še posebej zahteven in nevaren je zgornji del, prostora za napako pa ni niti na preostanku divjega spusta.

Značke: Alpinizem, Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ