Sedem najbolj vetrovnih krajev na svetu

Sedem najbolj vetrovnih krajev na svetu
16.07.2022 AVTOR: Matej Luzar
Če spadate med ljubitelje vetrovnega vremena, si oglejte nekaj tovrstnih predlogov za letošnji dopust.

Seznam sedmih najbolj vetrovnih krajev na svetu so pripravili pri Red Bull-u, kjer so se v ta namen posvetovali z meteorologi, specializiranimi za preučevanje vetrovnega vremena.

Mount Everest

uploaded


Mount Everest je na tem seznamu po zaslugi visoko hitrostnih vetrov oziroma »jet streamov«, ki pihajo na višini tropopavze, torej med sedem in petnajst kilometrov nad morsko gladino. Najvišja izmerjena hitrost vetra na tem območju znaša približno 400 kilometrov na uro.

Mount Washington, ZDA

uploaded


Ta slavna gora v ameriški zvezni državi New Hampshire je kraj, kjer so izmerili enega najmočnejših sunkov vetra na Zemlji. Sunek s hitrostjo 372 kilometrov na uro je rekord držal od leta 1934 do 2010, ko ga je s 408 kilometri na uro prehitel sunek na avstralskem Barrow Islandu.

Gruissan, Francija

uploaded


Morje in izjemno ugoden veter sta mestece Gruissan na jugu Francije spremenila v deskarski raj. Vsako leto ga obišče ogromno število deskarjev iz vsega sveta, ki tamkajšnje pogoje opisujejo kot idealne za ta šport.

Pistol River, ZDA

uploaded


Tudi območje reke Pistol v Oregonu ob Tihem oceanu je kraj, kamor si želi vsak pravi deskarski navdušenec. Tamkajšnje razmere pa so precej bolj divje od gruissanskih, saj se ponekod v zalivih nahajajo čeri.

Patagonija

uploaded


Tako imenovani konec Južne Amerike slovi tudi po izjemno močnih vetrovih. Južneje kot gremo, močnejši so.

Antarktika

uploaded


Močni vetrovi in odsotnost gora, ki bi jih vsaj delno zaustavile, v kombinaciji z ekstremno nizkimi temperaturami na Antarktiki ustvarjajo upravičeno najbolj ekstremno podnebje na Zemlji.

Aleja tornadov, Kansas

uploaded


Kansas je (ne)slaven zaradi pogostih tornadov, prebivalci pa so se nanje v veliki meri že navadili in pod svojimi hišami zgradili zaklonišča.

Značke: Turizem
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ