Sedem najzanimivejših ledenih jam na svetu

Sedem najzanimivejših ledenih jam na svetu
05.12.2022 AVTOR: Matej Luzar
Pri Red Bull-u so poiskali nekaj najzanimivejših ledenih jam, ki kar kličejo po tem, da si nadenemo topla oblačila in jih raziščemo.

Ledenik Aletsch, Švica

Največji ledenik v Alpah je dolg 23 kilometrov, razprostira pa se na več kot 120 kvadratnih kilometrih. Na fotografiji je eden od profesionalnih jamarjev, ki raziskujejo ledeniško razpoko, globoko več kot 30 metrov. Vsekakor jama, ki pred spustom vanjo terja kar nekaj predhodnih jamarskih izkušenj.


Langjökull, Islandija

Ledenik Langjökull je bralcem našega portala dobro poznan, saj smo poročali o predoru, ki ga gradijo pod njim. 800-metrski predor, ki poteka 30 metrov pod površjem, so uradno odprli prvega junija. Gre za najdaljši predor pod ledenikom na svetu, hkrati pa tudi največjo umetno ledeno jamo na svetu.


Eiskogelhöhle, Avstrija

Jama, ki se nahaja v notranjosti gore Eiskogel, naj bi bila z lego 2100 metrov nad morjem najvišje ležeča ledena jama v Alpah. Kar jo dela še dodatno privlačno, je zahtevnost pristopa. Do vhoda vanjo je z doline namreč polnih šest ur hoje.

Prelaz Furka, Švica

Švicarski gorski prelaz Furka je znan tudi po ledenem tunelu, ki nam takoj pričara povsem filmski občutek. Ne bomo se zmotili – v njem so snemali tudi James Bondov film Goldfinger!


Dobšinska, Slovaška

Ledeno jamo Dobšinska je Unesco leta 2000 uvrstil na svoj seznam zaščitene svetovne dediščine. Eden glavnih vzrokov za to se skriva v dejstvu, da je jama skoraj v celoti prekrita z ledom. Je tudi prva jama v Evropi, ki so jo razsvetlili s pomočjo elektrike.


Kanada

V Kanadi je precej nevarnih ledenih jam, v katerih brez znanja lednega plezanja ne gre. Največje zaznamuje tudi mogočen odmev, ki praktično onemogoča komunikacijo.


Jezero Superior, Wisconsin, ZDA

Med poletjem so jame na obali jezerskega otoka Apostle čudovite obalne jame, v zimskem času pa se preobrazijo v prave ledene čudeže. Kar jih dela še posebej zanimive, je spreminjanje ledenih oblik tekom sezone.

Značke: Turizem
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ