Slavonija je tudi dežela vinogradov

Slavonija je tudi dežela vinogradov
22.07.2022 AVTOR: Matej Luzar
Vinske ceste Požeško-slavonske županije potekajo po treh vinorodnih okoliših, ki vsak s svojimi posebnostmi ljubitelje žlahtne kapljice razvajajo v objemu pristne narave. V Kutjevem pa se nahaja tudi najstarejša vinska klet na Hrvaškem.

Vinorodni okoliš Požega-Pleternica

V vinorodni okoliš Požega-Pleternica spadajo Požega, Pleternica, Brestovac in Jakšić. Bogastvo tamkajšnjih vin so cenili že stari Rimljani, ki so dolino, nad katero rastejo vinogradi, poimenovali Vallis Aurea, danes pa nosi ime Zlatna dolina. Večina vinogradov se nahaja na okoli 400 metrih nadmorske višine, skupno pa tam raste okoli 7500 trt oziroma 390 hektarov vinogradov. Največ vinogradov je mogoče najti na obronkih Požeške gore, Klikun in Starac pa veljata za najbolj ugodni lokaciji za sajenje trt na Hrvaškem. Vina s tega območja imajo stoletno tradicijo, njihovo ime pa so uspešno ponesli tudi daleč prek meja Hrvaške.

Vinorodni okoliš Kutjevo

V kutjevski okoliš štejemo Čaglin, Kutjevo, Kaptol in Veliko. Zajema obrobne dele Požeške kotline, kjer je sestava prsti ravno prav kisla za odlično rast trt. Skupno jih je tam za več kot 800 hektarov, ki jim ugaja vlažno ali delno vlažno celinsko podnebje. Najboljši kraji za vinogradništvo so Vinkomir, Hrnjevac in Vetovo, tudi sicer pa celotni okoliš nudi odlične pogoje za gojenje trt, kar prinaša vina najvišje kakovosti. Na območju vinorodnega okoliša Kutjevo se nahaja tudi najstarejša vinska klet na Hrvaškem, zgrajena leta 1232. Obiščete jo lahko v sklopu raziskovanja poti 45,3, s katero so povezali vinorodne kraje Istro, Piemont, Vallee du Rhone, Bordeaux in Oregon.

Vinorodni okoliš Pakrac

Sem spadata Pakrac in Lipnik, območje pa obsega okoli 20 hektarov vinogradov. Prve zapise o vinogradništvu na tem območju najdemo v delu agronomov, botanikov in zoologov Ludwiga Mitterpacherja in Matthiasa Pillerja z naslovom Potovanje po Slavoniji leta 1782. Opisala sta velike žitnice in širne vinograde, ki so zagotavljali vino za potrebe grofov Jankovićev.

Načrtujte izlet s funkcijo Moja pot

Na spletnih straneh Slavonskih putova, kakor so skupno poimenovali vinske ceste Požeško-slavonske županije, najdete tudi interaktivni zemljevid vinskih cest s funkcijo Moj put (Moja pot), s katero lahko izlet po vinorodnih okoliših načrtujete vnaprej. Omogoča shranjevanje načrtovanih krajev na zemljevidu, ob tem pa na enem mestu ponuja vse potrebne kontaktne podatke in informacije. Podatke je mogoče deliti prek spleta ali si jih v obliki pdf zapisa shraniti na prenosno napravo.

Značke: Turizem
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ