Slovenija na SP v Innsbrucku z najmočnejšo reprezentanco doslej

Slovenija na SP v Innsbrucku z najmočnejšo reprezentanco doslej
05.09.2018 AVTOR: M.P., FOTO: Manca Čujež

V Innsbrucku se bo v jutri začelo svetovno prvenstvo v športnem plezanju, na kateri bo Slovenijo zastopala najmočnejša delegacija doslej.

Janja Garnbret, Mina Markovič, Jernej Kruder, Domen Škofic, Gregor Vezonik, Katja Kadić in Vita Lukan bodo najmočnejša slovenska orožja v prestolnici avstrijske zvezne dežele Tirolska.

Selektor in trener Gorazd Hren je imel sladke skrbi z deljenjem vabil. "Seznam vrhunskih plezalcev v naši reprezentanci je res dolg. Izkoristili smo vse kvote. Tako močne ekipe še nismo imeli," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal Hren.

17 imen bo na slovenskem seznamu na SP v Innsbrucku, devet deklet in osem fantov.

Slovenijo bo zastopalo kar 17 tekmovalcev, devet v ženski in osem v moški konkurenci. Ne bo manjkal nihče od športnih plezalcev in plezalk, ki iz leta v leto skrbijo za izjemno bero slovenskih dosežkov v težavnosti in balvanih. V ekipi so štirje skupni zmagovalci svetovnih pokalov, še sveži zmagovalci tekem svetovnega pokala, trije nosilci kolajn s svetovnih prvenstev, aktualna svetovna prvakinja ter dva nekdanja svetovna podprvaka.

"Na svetovno prvenstvo v Innsbruck bo odpotovala zelo velika ekipa, kar 17 tekmovalcev - 9 deklet in 8 fantov -, spremljali pa jih bomo trije trenerji in fizioterapevt. Prizorišče tekme je blizu, kar bomo seveda izkoristili, saj imamo malokdaj priložnost nastopiti v tako močni postavi," je poudaril selektor in trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, ki po vrhunski sezoni ne skriva visokih pričakovanj: "O ciljih je seveda vedno težko govoriti, saj nočem nikogar postavljati pod dodaten pritisk, a mislim, da tokrat res vsi vemo, da smo dobro pripravljeni, kar potrjujejo rezultati letošnje sezone. S prvenstva bomo prinesli medaljo, in to ne samo eno!"

Koliko medalji si lahko Slovenija obeta?

V Innsbrucku bodo podelili komplete medalj v težavnosti, balvanih in hitrosti ter olimpijski kombinaciji treh disciplin, kar pomeni, da bo prvenstvo predstavljalo tudi nekakšno pred-generalko za poletne olimpijske igre leta 2020 v Tokiu, kjer bo športno plezanje doživelo olimpijsko premiero. Olimpijske vstopnice se bodo nato delile na svetovnem prvenstvu, ki bo prihodnje leto na prihodnjem prizorišču olimpijskih iger v Tokiu.

V vseh posameznih disciplinah in kombinaciji bodo tekmovali prva slovenska zvezdnica v vertikali Janja Garnbret, skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji v zadnjih dveh sezonah; Jernej Kruder, ki se je letos prvič ovenčal z naslovom skupnega zmagovalca svetovnega pokala v balvanih; Domen Škofic, ki je skupni zmagovalec svetovnega pokala v težavnosti postal leta 2016; Katja Kadić, ki je v skupnem seštevku letošnjega balvanskega pokala končala na petem mestu; predstavniki podmladka Vita Lukan, Mia Krampl, Urška Repušič in Luka Potočar.

V balvanih in težavnosti se bo preizkušala po kilometrih preplezanih sten in starosti veteranka v slovenski izbrani vrsti, trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti Mina Markovič. V težavnosti se bodo merili še Tjaša Kalan, Lučka Rakovec, Martin Bergant in Milan Preskar, zgolj v balvanih pa Tjaša Slemenšek, Gregor Vezonik, Anže Peharc in Zan Sudar.

Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ