Slovenska enajsterica v boj za evropsko športnoplezalno lovoriko

Slovenska enajsterica v boj za evropsko športnoplezalno lovoriko
28.06.2017 AVTOR: Maja Vojska
Od jutri do sobote bomo navijali za naše plezalce!Finale si lahko ogledate tudi v živo.

Evropsko prvenstvo v športnem plezanju Val di Fassa 2017, najpomembnejši športnoplezalni dogodek letošnjega leta v disciplinah težavnost in hitrost, bo med 29. junijem in 1. julijem 2017 v Dolomite privabil več kot 200 najuspešnejših športnih plezalcev iz več kot 20 držav, ki se bodo potegovali za prestižni naslov evropskega prvaka oz. prvakinje.

Na evropskem prvenstvu 2017 v težavnostnem plezanju v italijanskem kraju Campitello di Fassa bo ta konec tedna Slovenijo zastopalo enajst tekmovalk in tekmovalcev. V boj za evropsko lovoriko iz slovenske reprezentance v športnem plezanju odhajajo tudi aktualna evropska prvakinja in trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala (SP) v težavnosti Mina Markovič, aktualna svetovna prvakinja in skupna zmagovalka SP 2016 v težavnosti Janja Garnbret ter skupni zmagovalec SP 2016 v težavnosti Domen Škofic.

"Priprave so letos potekale malenkost drugače, saj smo zelo veliko energije vložili v svetovni pokal v balvanih, ki poteka še zdaj. Zato tekmovalcev s posebnimi pričakovanji ne bi obremenjeval, saj se vsi dobro zavedamo, da ni preprosto kar preklopiti na težavnost, to je druga disciplina, ki potrebuje drugačne priprave. Kljub temu pa smo se seveda vzporedno pripravljali na sezono težavnosti in smo tudi takoj po bavanski tekmi balvanov v Vailu, ki je bila 9. in 10. junija, naredili dvodnevne priprave prav v Campitellu, kjer bo potekalo evropsko prvenstvo. Zdaj smo osredotočeni na evropsko prvenstvo in začetek sezone v težavnosti, zato večina zdaj trenira le težavnost, " je o pripravah spregovoril selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren in še dodal: "Letos smo že dosegli odlične rezultate v balvanih in verjamem, da jih bomo tudi v težavnosti. " V letošnji sezoni se je čas plezanja v polfinalu in finalu težavnosti skrajšal z osmih na šest minut, zato po selektorjevih besedah lahko pričakujemo, da se bodo temu prilagodili postavljavci smeri, hkrati pa bo tip smeri prisilil tekmovalce v bolj dinamičen in hitrejši tempo plezanja. 

Evropsko prvenstvo, polfinale in finale katerega bo v soboto, 1. julija, mogoče v živo spremljati v prenosu na spletni strani Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), je uvod v letošnjo sezono v težavnostnem plezanju. Kot je povedal pomočnik selektorja slovenske reprezentance v športnem plezanju Luka Fonda, tekmovalce v težavnosti čaka še osem tekem svetovnega pokala - julija v Villarsu (Švica), Chamonixu in Brianconu (Francija), avgusta v Arcu (Italija), septembra v Edinburgu (Velika Britanija), oktobra v Wujiangu in Xiamenu (Kitajska) ter za konec sezone sezone, 11. in 12. novembra, že tradicionalno sklepno dejanje v Kranju. V svetovnem pokalu bo Slovenijo zastopala nekoliko manjša zasedba kot na evropskem prvenstvu, od šest do sedem tekmovalcev, medtem ko se bo trojica najuspešnejših julija udeležila tudi svetovnih iger v Wroclawu na Poljskem. Evropsko prvenstvo v balvanih bo avgusta v Münchnu (Nemčija).

Prvo uradno evropsko prvenstvo je bilo organizirano leta 1992 v Frankfurtu, naši tekmovalci pa že od leta 2002 stalno posegajo po najvišjih lovorikah, o čemer priča 16 kolajn (osem v težavnosti, šest v kombinaciji, dve v balvanih) slovenske reprezentance v športnem plezanju z evropskih prvenstev.

Ponosna lastnica kar šestih je Mina Markovič (ŠPK Plus), tudi aktualna evropska prvakinja v težavnostnem plezanju. Leta 2015 je tako poskrbela za zgodovinski dosežek za slovensko športno plezanje, kajti v težavnosti še nismo imeli evropske prvakinje.

Urnik EP v težavnostnem plezanju Val di Fassa 2017

Četrtek, 29. junij
19.30 predstavitev tekmovalcev in slovesnost ob odprtju

Petek, 30. junij
9.30-14.30 kvalifikacije ženske in moški

Sobota, 1. julij
11.15 polfinale ženske in moški (prenos V ŽIVO na spletni strani IFSC)
21.00 finale ženske in moški (prenos V ŽIVO)
sledi podelitev medalj
 

 

Značke: Plezanje, Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ