Supanje pomaga otrokom pri razvoju ravnotežja

Supanje pomaga otrokom pri razvoju ravnotežja
29.04.2019 AVTOR: M.V.

Supanje postaja vsako leto le bolj priljubljeno tudi pri nas. Predvsem zaradi naravnih danosti in vse bolj cenovno dostopne opreme. Supanje pa je odlična aktivnost tudi za otroke.

Kdaj lahko otrok začne supati?

Vsak otrok je drugačen. Nekateri se bolje znajdejo na supu, kot starši. Spet drugi imajo večje težave s koordinacijo, kakor z ravnotežjem. Običajno imajo vsi skupni imenovalec – aktivnost jim je zabavna in mnogi so zelo pogumni pri učenju in preizkušanju novih veščin.

Vseeno svetujemo, da prvič skupaj pogledata osnove. Da se prepričaš, da otrok vesla pravilno in da se počuti dovolj samozavestno. Svetujemo ti, da:

  • Otrok zna plavati brez vseh pripomočkov.
  • Parkrat supaš sam/a z otrokom, da oceniš njegove sposobnosti.
  • Ga naučiš osnov supanja, da se bo znal obrniti, ustaviti, veslati naprej v neki dogledni hitrosti in se pobrati nazaj na sup, če pade v vodo.

Poleg tega, da je supanje zabavno pomaga tudi pri razvoju ravnotežja pri otrocih

Sup se nenehno premika in povzroči rušenje ravnotežnega položaja, ki ga moramo vedno znova vzpostaviti nazaj. Razvoj ravnotežja in koordinacije je pri otrocih zelo pomembno, k izboljšanju slednjih pa otroku lahko pomaga tudi sup.

Razvoj ravnotežja pri otrocih je pomemben, saj jim pomaga pri vsakodnevnih izzivih in jim pomaga, da bolje razvijejo svoje motorične sposobnosti in so bolj uspešni pri različnih športih. Na drugi strani dobro ravnotežje otroku pomaga tudi pri samozavesti, saj se lažje sooča z vsakodnevnimi izzivi tudi na igrišču, ko se igra z vrstniki.

Kot smo že omenili je osnovna ideja supanja obdržati ravnotežje na zibajoči se deski. Pri tej vodni aktivnosti je dejavno skoraj celo telo, od prstov na nogi za ravnotežje do glave, ki je usmerjena v smer veslanja. Če otrok na začetku težko drži ravnotežje, lahko vesla kleče ali stoje ter potem vstane, ko se začne na deski počutiti bolj samozavestno.

Supanje že samo po sebi izboljšuje ravnotežje, a če želimo otroku postaviti še poseben izziv mu predstavimo par vaj s katerimi bo na supu še okrepil ravnotežje (stoja na supu na eni nogi, hoja po supu gor in dol, vstani-počepni itd.)

Supanje je vsekakor aktivnost od katere lahko tudi otroci odnesejo resnično veliko. Če nisi povsem prepričan/a, kako svojemu otroku predstaviti to zabavno vodno aktivnost ti predlagamo, da si prebereš naš pretekli blog, kjer najdeš nekaj nasvetov za supanje z otrokom.

Značke: Aktivnosti
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ