Ta konec tedna pesti stiskamo za naše plezalce

Ta konec tedna pesti stiskamo za naše plezalce
16.08.2017 AVTOR: Maja Vojska
München bo v petek in soboto gostil evropsko prvenstvo športnih plezalk in plezalcev v balvanskem plezanju.

Balvansko prvenstvo stare celine bo hkrati sklepna tekma svetovnega pokala v balvanih, kar pomeni, da bodo v bavarski prestolnici okronali nove evropske prvake v balvanih in kombinaciji ter tudi skupne zmagovalce svetovnega pokala v balvanih.

V boj za evropsko lovoriko iz slovenske reprezentance v športnem plezanju odhajajo tudi Janja Garnbret, trenutno tretja v skupnem seštevku SP 2017 v balvanih, Mina Markovič, evropska podprvakinja 2013 v balvanih in evropska podprvakinja 2017 v težavnosti, vse uspešnejša Katja Kadić z dvema letošnjima nastopoma v finalu SP, ter Jernej Kruder, svetovni podprvak 2014 v balvanih.

Balvansko prvenstvo stare celine bo hkrati sklepna tekma svetovnega pokala 2017 v balvanih, ki bo 18. in 19. avgusta 2017 v Nemčiji okronala tako nove evropske prvake v balvanih in kombinaciji kot skupne zmagovalce svetovnega pokala v balvanih. Na balvanski preizkušnji leta se bo pomerilo rekordnih 292 tekmovalcev in tekmovalk iz 47 držav, od tega 175 fantov in 117 deklet, med njimi tudi devet članov slovenske reprezentance v športnem plezanju. Sobotni polfinale (ki bo hkrati finale evropskega prvenstva) ob 10. in finale ob 18. uri bo mogoče v živo spremljati prek spletne strani Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC).

Na seznamu, ki ga je določil selektor slovenske članske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, so Janja Garnbret (Šaleški AO), Mina Markovič (ŠPK Plus), Katja Kadič (PK Škofja Loka), Julija Kruder (ŠPO PD Celje Matica), Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak), Lana Skušek (AO PD Črnuče), Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), Gregor Vezonik (AK Ravne) in Anže Peharc (AO PD Kranj).

Tekmovanje v Münchnu bo štelo tako za svetovni pokal kot tudi za evropsko prvenstvo, zato bo tekmovalni sistem prilagojen. "V tekmi za svetovni pokal ni sprememb, najboljših 20 iz kvalifikacij se bo uvrstilo v polfinale, najboljših šest v finale, kjer bo najboljši postal zmagovalec tekmovanja za svetovni pokal. Evropsko prvenstvo bo vzporedno, in da bi bilo kar se da pošteno, se bo v vsakem primeru v polfinale uvrstilo tudi 20 Evropejcev, torej bo verjetno v polfinalu več kot 20 tekmovalcev. Najboljši od Evropejcev v polfinalu bo postal evropski prvak, torej se evropsko prvenstvo v polfinalu konča. Tekmovalci, ki so se uvrstili v dodatno kvoto (20) zaradi evropskega prvenstva, nimajo pravice nastopiti v finalu svetovnega pokala. Za njihov dosežek šteje mesto, ki so ga dosegli v kvalifikacijah svetovnega pokala, " je razložil trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Urh Čehovin. Četudi so reprezentantje sredi sezone težavnostnega plezanja, so po njegovih besedah priprave na evropsko prvenstvo potekale nemoteno: "Opravili smo kar nekaj odličnih treningov in simulacij tekmovalnih balvanov tako doma kot v tujini, eno takih simulacij tudi v novem plezalnem centru v Innsbrucku skupaj z avstrijsko reprezentanco pred dvema tednoma. Menim, da so tekmovalke in tekmovalci odlično pripravljeni, kar nam tudi vliva veliko upanja v dobre uspehe na evropskem prvenstvu. "

Urnik EP in tekme SP v balvanskem plezanju München 2017

 

Petek, 18. avgust
7.00 kvalifikacije moški
17.00 kvalifikacije ženske

 

Sobota, 19. avgust

10.00 polfinale (prenos V ŽIVO na spletni strani IFSC)

18.00 finale (prenos V ŽIVO)

21.45 podelitev medalj

Značke: Plezanje, Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ