Tekma svetovnega pokala z najboljšimi slovenskimi športnimi plezalci na novem prizorišču v Kopru

Tekma svetovnega pokala z najboljšimi slovenskimi športnimi plezalci na novem prizorišču v Kopru
01.09.2022 AVTOR: M.V., Foto: Matic Klanšek Velej/ Sportida

Po 25 letih tradicije organizacije tekem v Kranju se mednarodno tekmovanje v težavnostnem plezanju seli na Obalo.

26. tekma svetovnega pokala v športnem plezanju bo letos prvič potekala na zunanji plezalni steni Plezalnega centra Koper - Plus climbing, 2. in 3. septembra 2022. Na veličastnem športnem tekmovanju bo sodelovalo 123 tekmovalcev iz 24 držav, med njimi tudi 17-članska slovenska reprezentanca z evropsko prvakinjo Janjo Garnbret.

Tekma svetovnega pokala v športnem plezanju 2022, ki jo Planinska zveza Slovenije organizira pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), bo letos prvič Kopru, na zunanji plezalni steni Plezalnega centra Koper – Plus climbing, katere investitor je Mestna občina Koper. Koprski župan Aleš Bržan je ponosen na novo športno pridobitvijo, ki dopolnjuje široko ponudbo naravnih plezališč v občini in sovpada z občinskimi prizadevanji za razvoj športnega plezanja pri nas.

Uspešni plezalci so se te dni vrnili iz Münchna, kjer so na evropskem prvenstvu pobrali pet medalj. Janja Garnbret je postala evropska prvakinja v težavnosti, v balvanih in kombinaciji, Luka Potočar je evropski podprvak v težavnosti ter Mia Krampl je nova evropska podprvakinja v kombinaciji. Uspešni so bili tudi ostali slovenski plezalci in dejstvo je, da slovenska reprezentanca v športnem plezanju sodi v sam vrh tega športa. Na letošnjem športnem dogodku poimenovanem Prvi na vrhu bo med 123 tekmovalci nastopila tudi močna 17-članska slovenska zasedba. Poleg Janje Garnbret bodo v Kopru tudi Mia Krampl, Vita Lukan, Lučka Rakovec, Tjaša Slemenšek, Lana Skušek, Katja Debevec, Sara Čopar ter Rebeka Kamin. V moški konkurenci se bodo za medalje borili Luka Potočar, Domen Škofic, Milan Preskar, Martin Bergant, Matic Kotar, Anže Peharc, Zan Lovenjak Sudar in Gregor Vezonik.

PROGRAM SP v športnem plezanju KOPER 2022»Na letošnjih tekmah svetovnega pokala v težavnosti ima Janja čisto prevlado, veseli pa me, da tudi ostali kažejo odlične nastope, ki so jih nekateri okronali z medaljami na evropskem prvenstvu. Vedno pa upam in si želim kakšnega nastopa več v finalu, tako mi je tekma še boljša, a se zavedam, da to ni enostavno. Mislim, da so naši tekmovalci že večkrat dokazali, da sodijo v sam vrh športnega plezanja in verjamem, da bodo v Kopru to spet potrdili, saj jim bo domače občinstvo dalo še kakšen dodaten procent moči. Na žalost smo letos prikrajšani za nastope najboljših mladincev, saj se trenutno mudijo na mladinskem svetovnem prvenstvu v ZDA, tako bo na tekmi nastopila edina mladinka Sara Čopar, ki se s tekme vrača kot nova mladinska svetovna prvakinja v balvanih,« je tekmo napovedal selektor in trener reprezentance Gorazd Hren.

Najboljša slovenska in svetovna športna plezalka Janja Garnbret prihaja v Koper s tremi zlatimi medaljami z evropskega prvenstva. A kljub neverjetnim uspehom ima še vedno zelo veliko zagona. »Na to tekmo grem z enakim ciljem kot na vse tekme do sedaj, grem po zmago. A se zavedam, da je pred domačim občinstvom težko tekmovati, saj mu želim pokazati najbolje, kar znam. Ne tekmo bom šla fokusirana, zbrana in bom uživala.« Kljub temu, da je povsod po svetu dobrodošla in ima močno navijaško podporo, je domače občinstvo dodatna motivacija. »Vem, da bodo na tekmo prišli moji prijatelji, nekdanji učitelji, profesorji, sošolci in sorodniki. Vem, da bodo na tekmi tudi otroci, katerim smo vzorniki. Vse to je dodatna motivacija. Ko slišim slovenske spodbudne besede iz občinstva, naredim še dva giba več, kot bi mogoče sicer.«

Srebrna medalja v kombinaciji in četrto mesto v težavnosti na EP sta bili potrditev, da je forma Mie Krampl v težavnosti v dobrem stanju in tako pripravljena odhaja na domačo tekmo. »Ko sem prišla s tekme v Münchnu, sem bila psihično in fizično izčrpana in potrebovala sem nekaj dni, da sem se vrnila nazaj v trening rutino, a še vedno se mi zdi, da sem dobro pripravljena in upam, da mi bo to tudi uspelo pokazati. Veselim se podpore domačega občinstva, ki so moja dodatna vzpodbuda.« K temu je dodala, da ima tekma v Sloveniji ogromen pomen za razvoj plezanja v Sloveniji, saj je odlična promocija za ta šport.

Luka Potočar je lani v Kranju osvojil prvo medaljo v svetovnem pokalu, letos prihaja v Koper kot evropski podprvak v težavnosti. Kot je povedal na novinarski konferenci je forma točno tam, kjer mora biti in da ima po odličnih rezultatih s prvenstva visoke cilje. »Medalja je zame realen cilj, vendar za njo je potrebno vrhunsko plezanje ves čas tekmovanja. Občinstvo je pomemben del vsakega športa in zagotovo bo velika motivacija za vse slovenske tekmovalce.«

Vita Lukan, ki letos še ni uspela pokazati vsega, kar bi si želela, si za tekmo v Kopru želi, da bi odplezala smer čim bolj tekoče in sproščeno. »S tekem v Kranju imam veliko lepih spominov, ki si jih želim nadaljevati tudi na novem prizorišču.« Sezona Lučke Rakovec letos ni potekala po načrtih, ampak njena motivacija je še vedno tam, kjer mora biti, zato upa, da ji bo na tej tekmi v Kopru pred domačim občinstvom uspelo sestaviti dober nastop. Tekme v Kopru se zelo veseli tudi Domen Škofic, saj verjame, da bo zanj nova vrhunska izkušnja. »Zelo bom vesel, če bom lahko plezal vse štiri smeri in v njih pokazal svoj maksimum.«

Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ