Uradno odprli Krono Slovenije: Nova 310 kilometov dolga pešpot

Uradno odprli Krono Slovenije: Nova 310 kilometov dolga pešpot
10.05.2021 AVTOR: M.V., Foto: TNP

Pešpot avtorja Viktorja Grošlja se začne in konča na obrobju Ljubljane, naredi pa krog čez gorenjske hribe, povzpne se tudi na Triglav.

Pot si je v lanskem letu, ko so mu omejitve zaradi covida-19 onemogočile potovanja v tuja gorstva, zamislil in jo prehodil alpinist Viki Grošelj. "Že dolgo sem si želel priti na Triglav od doma," je za Televizijo Slovenija pojasnil avtor pešpoti, ki stanuje le nekaj korakov od parkirišča pri Mladinskem golf centru Stanežiče. "Ugotovil sem, da ko pa bom prišel tja, se je nesmiselno vračati po isti poti nazaj, zato sem se vračal čez Karavanke, čez njihov najvišji vrh Stol in potem še čez Kamniško-Savinjske Alpe, čez Grintavec, in čez Šmarno goro prišel sem nazaj. Na koncu sem ugotovil, da mi je uspela ena najlepših trekinških poti v mojem življenju," je dejal.

Pešpot Krona Slovenije je najvišji slovenski pohodniški krog, ki lepo dopolnjuje »kraljico« slovenskih pohodniških poti – Slovensko planinsko pot oziroma transverzalo. Kot pravi Grošelj, je pohodniški paradiž v eni najlepših pokrajin Evrope in zanimiv dodatek športno-rekreacijski ponudbi slovenske prestolnice. Z nje je moč peš doseči ne le okoliške griče in hribe, ampak tudi najvišje slovenske gorske skupine.

Začetek poti označuje informativna tabla v Ljubljani

Pot je v celoti dolga 310 kilometrov, na njej je za 15 tisoč višinskih metrov vzponov in spustov, prehoditi pa jo je moč v od 10 do 15 dneh. Povezuje ljudi, ki hodijo po njej in živijo ob njej, ter občine, po katerih vodi. Ob tem spodbuja tudi t. i. mehki turizem, ki minimalno škodi okolju. Slovenski alpinist nam je za konec povedal, da je približno štiri petine poti po klasifikaciji PZS označenih kot lahka pot. Malo zahtevnejša sta zgolj vzpona na Triglav in Grintovec z Jezerskega

Grošelj je ob tem napisal tudi vodnik po njej. Vodnik z naslovom Krona Slovenije je izšel lani konec leta v slovenskem, letos marca pa še v angleškem jeziku. "Pot zdaj že funkcionira, v sredo pa smo jo še uradno odprli. MOL je tudi postavila veliko informativno tablo, ki pojasnjuje začetek in konec poti, torej pove, za kaj gre," je povedal Grošelj.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ