V Kranju kar 16 Slovencev v boj za odličja

V Kranju kar 16 Slovencev v boj za odličja
25.09.2018 AVTOR: M.V., FOTO: Manca Čujež

Ta konec tedna vse poti vodijo v Kranj, ki 29. in 30. septembra gosti že 23. tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti.

 Med 126 tekmovalci iz 26 držav bo tudi močna 16-članska slovenska ekipa, ki že z veseljem pričakuje preizkušnjo pred domačimi navijači. Ob odličnih rezultatih naše reprezentance v letošnji sezoni in bogatem spremljevalnem programu se znova obeta pravi športnoplezalni praznik, ki ga ne gre zamuditi. 
Svetovni pokal v športnem plezanju, ki ga Planinska zveza Slovenije (PZS) organizira pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), se letos ne bo sklenil v dvorani Zlato polje v Kranju, saj kranjski sledita še dve tekmi na Kitajskem, kljub temu pa na Gorenjsko prihaja športnoplezalna smetana z vsega sveta. "Prijavljenih je 126 tekmovalcev iz 26 držav, še več kot lani. Na štartni listi je 57 deklet in 69 fantov," je razkril vodja tekme SP Kranj 2018 Tomo Česen ter predstavil tekmovanje in urnik. V soboto, 29. septembra, se ob 8. uri začnejo moške kvalifikacije, ob 13. uri sledijo ženske kvalifikacije, isti večer ob 20. uri bo polfinale. Nedelja, 30. septembra, je rezervirana za finale z začetkom ob 17.45. "Računam na močno podporo gledalcev. Slovenska reprezentanca je na domači tekmi kot vedno zastopana z nekoliko več tekmovalci in upam, da je to zadosten razlog, da bo prišlo v dvorano dovolj gledalcev in bo vzdušje pravo, kot vedno. Poleg tega je naša ekipa dosegla izjemne rezultate na zadnjem svetovnem prvenstvu in lahko od nje pričakujemo podobno tudi v Kranju," je še dodal Česen.
Da je kranjska tekma pravi plezalni praznik, poleg športnoplezalnega spektakla v tekmovalni steni vsako leto poskrbi tudi bogat spremljevalni program, ki bo v soboto ves dan namenjen otrokom in družinam ter vsem, ki bi želeli spoznati slovensko paraplezalno reprezentanco in se preizkusiti v plezanju z zavezanimi očmi, pred sobotnim polfinalom in nedeljskim finalom pa bodo na ogled tudi plezalni filmi iz arhiva Festivala gorniškega filma.

PROGRAM SP v športnem plezanju KRANJ 2018 (športna dvorana Zlato polje)

sobota, 29. september nedelja, 30. september
8.00 kvalifikacije moški
9.00-16.00 ustvarjalne delavnice za otroke
10.00-17.00 spoznajte slovensko paraplezalno reprezentanco
13.00 kvalifikacije ženske
13.00-16.00 plezalni izziv "močni prsti"
14.00-16.00 Mini olimpijada
18.45 plezalni film: Kokosova naveza
20.00 polfinale ženske in moški
17.00 plezalna filma: Uruca II - Bugaboos in Preboj
17.45 predstavitev finalistov in ogled smeri
17.55 uradno odprtje tekme z akrobatskim spektaklom
18.00 finale moški, za njimi ženske
          (sledi podelitev kolajn)
"Pred nami so še tri tekme, a težavnostno sezono bi do zdaj ocenil kot zelo dobro, za oceno odlično pa verjamem, da še poskrbimo. Pri dekletih Janja skoraj ne bi mogla imeti boljšega izkupička, imeli pa smo še kar nekaj dobrih rezultatov ostalih deklet. V finalu so nastopile še Mina Markovič, Mia Krampl in Vita Lukan, Tjaša Kalan je bila kar trikrat prva pod črto in tudi Lučki Rakovec štejem neuradno uvrstitev v finale na svetovnem prvenstvu. Domen je bil že dvakrat tretji, a vem, da si želi in zasluži zmago, njegova forma je odlična in verjamem, da mu uspe. Veseli me, da je tudi Luka Potočar vedno bolj konstanten in prepričljiv, nabira izkušnje in verjamem, da bo iz tekme v tekmo odplezal bolje v polfinalu. Dobro smo začeli in bomo sezono odpeljali do konca v pravi smeri," je dosedanji izkupiček letošnje sezone svetovnega pokala v težavnosti ocenil selektor in trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, ki je za domačo tekmo izbral 16-člansko posadko. V Kranju bo nastopilo deset deklet: Janja GarnbretMina MarkovičVita LukanMia KramplKatja KadićTjaša KalanLana SkušekUrška RepušičTjaša Slemenšek in Lučka Rakovec, ter šest fantov: Domen ŠkoficLuka PotočarMartin BergantMilan PreskarKlemen Novak in Žiga Zajc. "Pričakovanja pred domačo preizkušnjo so približno enaka kot za vsako tekmo, da damo vsi od sebe maksimum in vam poskusimo prirediti dober šov. Seveda pa tokrat računam tudi na veliko podporo navijačev, ki lahko naše tekmovalce še dodatno podžgejo in iz njih izvlečejo presežek," naj se slišijo selektorjeve besede.
O fenomenu ženskega plezanja v Sloveniji je spregovoril trener slovenske reprezentance Luka Fonda"Če se vrnemo v leto 2001, sta Tomo Česen in Martina Čufar naredila preboj z naslovom svetovne prvakinje in to traja vse do danes. Po mojem mnenju je ta fenomen v naši majhnosti. Vse punce danes stopajo po Martininih sledeh in nato sledeh Maje VidmarNatalije Gros, Mine in zdaj Janje, ta miselnost se prenaša iz roda v rod. Ko imaš doma tako močno konkurenco, te motivacijsko žene naprej in začneš verjeti, da lahko uspeš tudi ti, če opravljaš podobno na skupnih treningih. Danes je tako od osem do deset punc, ki so vse sposobne priplezati v finale ali na stopničke v svetovnem pokalu."
Reprezentančni trener Urh Čehovin je poudaril, da so že na začetku sezone videli, da lahko v finale pridejo štiri dekleta in da so ekipno vedno močnejši: "Za tekmo v Kranju se nismo posebej pripravljali, saj smo imeli svetovno prvenstvo, nato se je večina udeležila še tekme v Stuttgartu, nekateri so krajšo pavzo izkoristili za počitek, vsi pa so se posamično pripravili na specifiko kranjske stene, kot so malce zahtevnejše smeri, težji gibi in krajše smeri, kot so bile na svetovnem prvenstvu."

Kako se pred tekmo počuti Janja

Janja Garnbret (Šaleški AO) na kranjsko tekmo prihaja kot svetovna podprvakinja v težavnostnem plezanju, prvakinja v balvanih in kombinaciji in trenutno vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti. O naslovu svetovne prvakinje v težavnosti, ki ga je osvojila Avstrijka Jessica Pilz, so odločale sekunde, zato slovenska junakinja v Kranju upa na zahtevnejše smeri: "Že na kakšni prejšnji tekmi sva z Jessi obe splezali finalno smer, ampak je takrat na srečo o zmagovalki odločal polfinale. Upam, da so se postavljavci od prejšnjih tekem kaj naučili, če se niso, pa bom poskusila biti vsaj hitrejša." Na vseh letošnjih tekmah v težavnosti so se na stopničkah zvrstile le štiri različne plezalke, poleg Garnbretove in Pilzeve še Belgijka Anak Verhoeven in Južna Korejka Jain Kim"Na žalost je Anak predčasno končala sezono zaradi poškodbe, ampak pričakujem podoben boj v Kranju med nami tremi. Seveda lahko tudi katera druga tekmovalka pokaže odlično pripravljenost in se prebije na stopničke," razmišlja 19-letna Korošica, zadnji dve leti skupna zmagovaka SP v težavnosti, ki je lani prvič zmagala v Kranju, letos pa slovenskim navijačem sporoča, "da bo super, vzdušje bo odlično, tako da se splača priti pogledat tekmo v živo, če ne pa naj vsi stiskajo pesti za vse naše tekmovalke in tekmovalce od doma".

Kranjske tekme ni brez Mine Markovič (ŠPK Plus), ki bo letos v dvorani Zlato polje nastopila že petnajstič in kar štirikrat zmagala, in sicer v letih 2009, 2012, 2014 in 2015. Trikratna skupna zmagovalka SP v težavnostnem plezanju v Kranj prihaja kot trenutno sedma v skupnem seštevku svetovnega pokala. "Tekmovati pred domačim občinstvom je, vsaj zame, vedno bilo in je nekaj posebnega. Morda nekoliko bolj stresno, hkrati pa tudi veliko bolj spodbudno. Prednost izkušnje je zagotovo, da nekoliko bolje poznaš situacijo, veš, kaj lahko pričakuješ, in se na to dobro pripraviš," je dejala najizkušenejša članica slovenske reprezentance, ki se ji je na nedavnem svetovnem prvenstvu izmuznil polfinale težavnosti: "Čeprav verjamem, da sem bila na svetovno prvenstvo dobro pripravljena, se vse skupaj res ni izšlo po načrtih. Izid v innsbrucku je bil precej velik šok in razočaranje. Upam, da je bil to le korak nazaj za zalet naprej in bo tako le še bolje!"

V finale svetovnega prvenstva in na odlično sedmo mesto se je uvrstila Mia Krampl (AO PD Kranj), ki je letos v mladinski konkurenci zablestela v balvanskem plezanju (postala je mladinska evropska prvakinja), v članski pa v težavnostnem. "Glede na zadnje rezultate sem v odlični formi. Tudi v Kranju si želim ponoviti uspeh s svetovnega prvenstva in se uvrstiti v finale. Tekme se še posebej veselim, domači navijači mi dajejo samo še večji zagon, zato upam, da bo tudi letos, tako kot vsako leto, občinstvo glasno in spodbudno," se domače tekme veseli 18-letna Kranjčanka, ki si je letos finale priplezala tudi na tekmi svetovnega pokala v Brianconu, kjer so bile med osmerico finalistk kar štiri Slovenke, ki so bile same sebi največja konkurenca: "To se mi zdi ena največjih prednosti, saj pomeni, da že na treningih plezam z najboljšimi, kar mi da realno sliko moje pripravljenosti ter mi pomaga odkrivati in izboljšati slabosti. Obenem pa smo s tem dosežkom svetu pokazale, koliko dobrih plezalk premore tako majhna država, kot je Slovenija."

Svoj prvi članski finale in sedmo mesto si je lani v Kranju priplezala Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), ki je letos osvojila naslov mladinske svetovne prvakinje v težavnosti in bila tretja v balvanih ter tudi evropska mladinska prvakinja v kombinaciji. "Z mladinskih prvenstev sem se vračala zadovoljna s plezanjem in rezultatom, s članskega pa bogatejša za izkušnjo, ki jo mora pridobiti vsak športnik. Kljub nekoliko slabšim rezultatom v Innsbrucku imam za sabo uspešno sezono, tako da se domače tekme res veselim. Želim si ponoviti ali še izboljšati lanski rezultat, saj je bilo plezati v finalu pred polno dvorano domačega občinstva zares nepozabno," napoveduje 17-letna Radovljičanka, ki jo v začetku oktobra čakajo še mladinske olimpijske igre v Buenos Airesu: "Olimpijski format kombinacije v Innsbrucku je bil za gledalce zanimiv, saj je bilo veliko preobratov, preračunavanja razultatov in bilo je napeto do konca, je bil pa za tekmovalce izredno naporen. Veselim se, da bom lahko to na lastni koži izkusila že čez 14 dni, saj je bila celotna tekma videti zanimivo, rezultati pa nepredvidljivi."

Druga slovenska predstavnica v Argentini bo Lučka Rakovec (ŠD Proteus), letos že mladinska svetovna podprvakinja in evropska prvakinja v balvanih in evropska podprvakinja v kombinaciji. "Letošnja sezona je ena mojih najboljših, če ne celo najboljša do zdaj. Čeprav se z evropskim prvenstvom v težavnosti in četrtim mestom ni začela tako, kot bi si želela, so naslednje tekme pokazale mojo pripravljenost in zdi se mi, da so vsi ti rezultati dobra popotnica za mladinske olimpijske igre," je dejala 16-letna Ljubljančanka, ki je svoj krstni nastop med članicami doživela lani na tekmi v Kranju, na nedavnem svetovnem prvenstvu pa imenitno - a z malce smole, saj je oplazila svedrovec - plezala v polfinalu, kjer je pokazala, da zanjo preskok iz mladinske v člansko konkurenco ni prezahteven: "Preskok seveda je, čeprav mogoče nekoliko manjši, kot sem pričakovala, vseeno pa so tekmovanja na višji ravni, smeri so težje in tudi zanimivejše, konkurenca pa je veliko večja."
Glavni moški adut v Kranju bo Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), trenutno četrti v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti, ki je tudi na svetovnem prvenstvu pokazal vrhunsko pripravljenost, a se je v finalu malce zalomilo. "Samozaupanje mi je v Innsbrucku popustilo le v zadnjem trenutku, ko sem dovolil, da so mi v glavo skočila visoka pričakovanja. Razen finala sem plezal odlično in s temi občutki pričakujem kranjsko tekmo," gre verjeti besedam 24-letnega Radovljičana, ki se je v Kranju najvišje povzpel leta 2016, ko je stopil na drugo stopničko, lani pa je bil četrti. Tako kot dekleta se veseli podpore domačih navijačev, a se zaveda, da mora računati predvsem nase: "Definitivno se veselim domačega občinstva. Innsbruck pa me je naučil, da je kljub vsemu treba računati na svoje vzdušje in ne na vzdušje dvorane."
Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ