V Kranju v boj za medalje kar 20 slovenskih plezalcev

V Kranju v boj za medalje kar 20 slovenskih plezalcev
08.11.2017 AVTOR: Maja Vojska
Ta konec tedna vse poti vodijo v Kranj, ki bo 11. in 12. novembra prizorišče 22. finalne tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti.

Ogled tekme bo omogočen v neposrednem prenosu V ŽIVO prek Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC, finalni del v nedeljo, 12. novembra, bo ob 16.55 na 2. programu prenašala tudi TV Slovenija.

Med 126 prijavljenimi tekmovalci iz 22 držav bo tudi 20-članska slovenska ekipa na čelu z Janjo Garnbret, že drugo leto zapored skupno zmagovalko v težavnosti in kombinaciji.

Ob odličnih rezultatih naše reprezentance v letošnji sezoni in bogatem spremljevalnem programu z uvodnim predavanjem Adama Ondre se obeta pravi športnoplezalni spektakel.

Svetovni pokal v športnem plezanju 2017, ki ga Planinska zveza Slovenije (PZS) organizira pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), se bo že tradicionalno sklenil v dvorani Zlato polje v Kranju. "Prijavljenih je 126 tekmovalcev iz 22 držav, še več kot lani. Na štartni listi je 56 deklet in 70 fantov, " je razkril vodja svetovnega pokala Kranj 2017 Tomo Česen ter predstavil tekmovanje in urnik. V soboto, 11. novembra, se ob 8. uri začnejo kvalifikacije moških, ob 13. uri sledijo kvalifikacije žensk, isti večer ob 20. uri bo polfinale. Nedelja, 12. novembra, je rezervirana za finale z začetkom ob 16.45. "Računam na močno podporo gledalcev. V ženski konkurenci imamo že našo zmagovalko v skupnem vrstnem redu tako v težavnosti kot tudi v kombinaciji, pri moških pa imamo še vedno možnosti za osvojitev kolajne v skupnem vrstnem redu. Slovenska reprezentanca je na domači tekmi kot vedno zastopana z nekoliko več tekmovalci in upam, da je to zadosten razlog, da bo prišlo v dvorano dovolj gledalcev in bo vzdušje pravo, kot vedno, " je še dodal Česen."Tudi letos dajemo poseben poudarek spremljevalnemu programu, ker želimo, da je tekma svetovnega pokala v Kranju pravi plezalni praznik. Začnemo že v četrtek s predavanjem vrhunskega plezalca Adama Ondre in kratko predstavitvijo dobrega sodelovanja med Slovenijo in Češko na področju planinstva in športnega plezanja. Bogat celodnevni sobotni spremljevalni program bo namenjen otrokom oziroma družinam. Tako v soboto pred polfinalom kot v nedeljo pred finalom si bo mogoče ogledati vrhunske filme s Festivala gorniškega filma. Posebno povabilo velja za sobotno dogajanje, kjer bo tudi veliko vrhunskega plezanja. In ne pozabite si pravočasno zagotoviti vstopnic, ker je velika verjetnost, da bo tudi letos finalna tekma razprodana. Se vidimo v Kranju, " je povabil generalni sekretar PZS Matej PlankoVstopnice so na voljo na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani ter na prodajnih mestih Eventima po Sloveniji in na spletu, s posebnim popustom za člane PZS. Če ne bodo razprodane, bo nakup mogoč tudi ob vhodu v dvorano Zlato polje.

Program SP Kranj 2017

Četrtek, 9. november (Cineplexx Kranj)
19.00 - predavanje Adam Ondra Show in predstavitev čeških plezališč v peščenjaku

Sobota, 11. november (dvorana Zlato polje)
8.00 - kvalifikacije moški
13.00 - kvalifikacije ženske
18.45 - plezalni film: Široke poči
20.00 - polfinale ženske in moški

Nedelja, 12. november (dvorana Zlato polje)
16.00 - kratki filmi: Plošča, Fanta v Bugabujih, Čudovita narava - Navadni kameleon 
16.45 - predstavitev finalistov in ogled smeri
16.55 - uradno odprtje tekme z akrobatskim spektaklom
17.00 - finale moški, za njimi ženske

V Kranju bo nastopila razširjena, kar 20-članska slovenska zasedba

"Ekipa bo številčnejša kot na preostalih tekmah letošnje sezone, saj je prav, da ponudimo priložnost še ostalim članom reprezentance, ki bodisi za prejšnje tekme niso bili izbrani ali pa so bili specialisti za druge discipline. Predvsem pa je pomembno, da dobijo izkušnjo naši najmlajši, na katere računamo v prihodnosti, " je poudaril selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren. Pred domačim občinstvom bo nastopilo dvanajst deklet: Janja Garnbret, Mina Markovič, Tjaša Kalan, Katja Kadić, Veronika Meke, Kaja Skvarč Božič in mladinke Vita Lukan, Mia Krampl, Urška Repušič, Lana Skušek, Tjaša Slemenšek in Lučka Rakovec ter osem fantov: Domen Škofic, Jernej Kruder, Martin Bergant, Milan Preskar, Anže Peharc in mladinci Zan Sudar, Luka Potočar in Klemen Novak.

Kot že tradicionalno - in zelo razveseljivo - so slovenske športne plezalke in plezalci tudi letos nepogrešljivi v svetovnem vrhu. "Končno oceno bi rad podal po tekmi v Kranju, če pa moram to storiti že zdaj, lahko rečem, da sem zadovoljen, a želja ostaja, da smo kot ekipa še boljši, " je povedal selektor Hren in potegnil črto pod letošnjo sezono: "Glede Janje se najbrž strinjamo, da bolje skoraj ne gre, saj je skupni seštevek v težavosti in kombinaciji že osvojen, za nameček je tu še medalja z evropskega prvenstva v balvanih in drugo mesto v skupnem seštevku discipline. Domen in Mina sta vseskozi kazala dobro pripravljenost in začela v težavnosti odlično, Mina si je priborila medaljo na evropskem prvenstvu in nato sta bila z Domnom druga v Villarsu, a se v nadaljevanju sezone ni vse izšlo po načrtih; verjamem, da imata pokazati veliko več. Zadovoljen sem tudi z balvanisti in njihovimi odličnimi rezultati: Jernej Kruder je bil prvič na stopničkah svetovnega pokala, Anže Peharc nas je navdušil s predstavo na evropskem prvenstvu in si priplezal bron, Katja Kadić pa je dokazala, da sodi med najboljše in že postaja redna finalistka svetovnega pokala. Mladi so dokazali, da se lahko kosajo z najboljšimi in že naslednjo sezono računam nanje. "

Za Garnbretovo še ena neverjetna sezona!

Janja Garnbret (Šaleški AO) na kranjsko tekmo že drugo leto zapored prihaja kot skupna zmagovalka svetovnega pokala tako v težavnosti kot v kombinaciji, poleg tega je tudi druga v skupni balvanski razvrstitvi. Na tekmah svetovnega pokala je letos kot prva tekmovalka v zgodovini osvojila kar osem zmag v sezoni, pet v težavnosti in tri v balvanih, ter rekordno bero točk SP v skupnem seštevku (1035) z največjo razliko v zgodovini tega merjenja, saj ima drugouvrščena Britanka Shauna Coxey kar 475 točk manj. "Šele zdaj sem izvedela, da sem tekmovalka z največ zmagami v sezoni. Na svoj napredek v teh dveh letih sem zelo ponosna, prav tako na vse zmage. Sebe še ne vidim kot legende, le plezam in uživam v tem, poskušam dati vse od sebe na vsaki posamezni tekmi, kako me vidijo drugi, pa je subjektivno mnenje. Kakšna je razlika med mano in tekmicami, ne morem odgovoriti, lahko edino trener in plezalne kolegice. Ključno je, da uživaš v plezanju, da rad treniraš, sama sem trmasta, vztrajna in si želim biti vedno boljša, " je skromno pospremila zgodovinske mejnike v svetovnem pokalu in vprašanje o ključni razliki med njo in tekmicami, da je ne morejo dohiteti, četudi so močna konkurenca na posameznih preizkušnjah. Tudi na domači, ki ji še ni dopustila slasti zmagoslavja, ampak ji je dve leti zapored namenila bron. "Zmaga v Kranju bi mi pomenila enako veliko kot zmage na preostalih tekmah, ampak še zmeraj upam na boljšo uvrstitev od tretjega mesta, saj si želim pokazati najboljše plezanje in dobro formo ter zmagati tudi pred domačim občinstvom, " je odločna 18-letna Korošica, ki nadaljuje tradicijo vražjih Slovenk, ki kraljujejo v športnem plezanju, in je tudi vzornica mlajših reprezentančnih kolegic, ki jim polaga na srce: "Moj nasvet mlajšim tekmovalkam, ki šele vstopajo v svet članskih tekmovanj, bi bil, naj se ne obremenjujejo preveč z rezultatom, naj ne razmišljajo preveč, morajo samo uživati med plezanjem, biti sproščene in dati vse od sebe. "

Zastavonoša slovenske reprezentance v moški konkurenci ostaja lanski skupni zmagovalec SP Domen Škofic(ŠPO PD Radovljica), tudi letos že z uvrstitvijo na zmagovalni oder in trenutno četrti v skupni razvrstitvi svetovnega pokala 2017 v težavnosti, ki se zaradi obveznosti v Slovenski vojski ni uspel udeležiti novinarske konference.

Ogled tekme bo omogočen v neposrednem prenosu V ŽIVO prek Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC, finalni del v nedeljo, 12. novembra, bo ob 16.55 na 2. programu prenašala tudi TV Slovenija. Medijski sponzor SP Kranj 2017 je Val 202.

Značke: Plezanje, Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ