V petek Aljažev stolp zapušča Triglav

V petek Aljažev stolp zapušča Triglav
05.09.2018 AVTOR: M.V., FOTO: ZVKDS

V petek 7.9. Aljažev stolp zapušča vrh Triglava, če bodo dopuščali vremenski pogoji.

Aljažev stolp, spomenik državnega pomena (EŠD 5531) ter eden izmed najbolj prepoznavnih slovenskih narodnih simbolov, bo v mesecu septembru deležen celovite prenove.

Stolp je 123 let kljuboval zahtevnim vremenskim razmeram in preživel težke zgodovinske preizkušnje; nenazadnje pa je tudi neprimerno vedenje vse številčnejših obiskovalcev botrovalo nujnosti prenovitvenih posegov. Te je po današnjih konservatorskih standardih mogoče izvesti le v ustreznih delavnicah.

Na ZVKDS Restavratorskem centru so skupaj s sodelavci iz Narodnega muzeja Slovenije oblikovali potek prenove, ki bo omogočil ohranitev stolpa prihodnjim rodovom. V projektu pa aktivno sodeluje tudi Planinska zveza Slovenije in Slovenska vojska. Aljažev stolp bo s helikopterskim prevozom prepeljan z vrha Triglava v dolino.

V času pred odvozom stolpa bodo na vrhu Triglava potekla pripravljalna dela, zato bo dostop do stolpa omejen. Za red bodo skrbeli predstavniki Planinske zveze Slovenije, ZVKDS-ja ter Gorska reševalna služba Mojstrana. Prosimo, upoštevajte njihova navodila, da bodo dela lahko izvedena kvalitetno in varno.

Prenova bo trajala predvidoma do konca septembra 2018 in originalen Aljažev stolp bo vrnjen na svoje izvorno mesto kamor ga je postavil Jakob Aljaz.

Aktualne informacije bodo ažurno objavljene na spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije >>> www.zvkds.si/sl.

Kako se je vse skupaj začelo

Jakob Aljaž duhovnik, skladatelj, planinec, predvsem pa goreči domoljub, v burnih časih iskanja in oblikovanja slovenske narodne istovetnosti  na Triglavu, najvišjem vrhu Slovenije, postavi valjast kovinski stolp s stožčasto streho, ki ga zaključuje zastavica.

Stolpa se prime ime Aljažev stolp in stolp postane ne samo dragoceno planinsko zatočišče na vrhu Julijskih Alp, temveč kmalu preraste v simbolno zavetišče vseh Slovencev.

Podobe stolpa so se skozi čas spreminjale; vsaka izmed njih je pustila svoj pečat: kot izredno racionalen, surov, zgolj pocinkan kovinski stolp ob postavitvi, bel valj s črno kapo na prehodu iz 19. v 20. stoletje, med t. i. malarsko vojno odet v barve slovenske in italijanske trobojnice, v rdeči preobleki z zvezdo na vrhu v času socializma po drugi svetovni vojni in končno v današnji podobi, v odtenkih sive. Fotografije: ob postavitvi, planinki leta 1945 in v rdečem, posneto 1972.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ