Veste, koliko različnih pohodniških oznak poznamo in kaj pomenijo?

Veste, koliko različnih pohodniških oznak poznamo in kaj pomenijo?
29.08.2018 AVTOR: M.V., FOTO: M.V.

Kljub raznovrstni tehnologiji, pa se v gorah še vedno lahko včasih najbolj zanesemo na rdečo-belo oznako- Knafelčeva markacija.

Knafelčeva markacija označuje več kot 10 tisoč kilometrov planinskih poti po vsej Sloveniji, za označevanjem pa stoji 773 registriranih markacistov PZS.

Knafelčeva markacija je praviloma narisana na desni strani naše poti proti cilju, če je le možno, v višini oči.

Slovenska markacija vključuje vse lastnosti dobrega oblikovalskega izdelka. Je preprosta in prepoznavna: bel krog, obkrožen z rdečo obrobo. Zaradi živih kontrastnih barv je maksimalno opazna in torej kar najbolj funkcionalna v vrsti različnih terenskih in vremenskih pogojev. Že na pogled se razlikuje od večine drugih nacionalnih markacij, ki so večinoma črtne mnogobarvne oznake. Ne samo, da je Knafelčeva markacija stara že skoraj stoletje, še vedno se uporablja v svoji povsem nespremenjeni obliki.

Nekatere markacije imajo dodane tudi ime poti, kot lahko vidite spodaj:

Zimske markacije

Določene poti so označene tudi z zimskimi markacijami, ki omogočajo orientacijo tudi v zimskem času, ko v gorah zapade več snega in pokrije markacije na skalah. Te so visoki (4-5 m) jekleni drogovi z usmerjenimi puščicami, ki kažejo smer, in so rdeče barve (po Dolini Triglavskih jezer, Dolina Triglavskih jezer - Komna, ipd.).

Smerne table

Oznake na Smernih tablah so zelo pomembne. Vedno preverimo oznake za zahtevnost in predviden čas hoje in nadaljujmo po tisti poti, za katero smo prepričani, da je res prava za naše sposobnosti in opremo, ki jo imamo s seboj.

Oznake za zahtevnost:

  • LAHKE POTI – brez pomoči rok, omogočajo varno hojo tudi manj izurjenim

  • Δ ZAHTEVNE POTI – mestoma si moramo pomagati z rokami, uporaba varovalnih naprav ni nujno potrebna

  • Δ ! ZELO ZAHTEVNE POTI – uporaba rok je nujno potrebna, primerna za dobro izurjene in fizično pripravljene planince, pogosto so potrebni cepin, dereze ali čelada

Obmejna markacija z Avstrijo

Obmejna markacija za označevanje planinskih poti po sporazumu med Republiko Slovenijo in Republiko Avstrijo, je klasična rdeče - bela markacija z dodanim zelenim zunanjim krogom v velikosti 12 cm.

Oznaka Evropske pešpoti

Za označevanje Evropskih pešpoti E6 in E7 se uporablja markacija, ki je po obliki in velikosti enaka Knafelčevi markaciji s to razliko, da je v sredini rumena pika obdana z rdečim kolobarjem.

Pot kurirjev in vezistov

Pot kurirjev in vezistov NOV Slovenije je zaznamovana z modro-rumenimi okroglimi markacijami.Pot kurirjev in vezistov NOV Slovenije je najdaljša in po oceni mnogih tudi ena najlepših slovenskih transverzalnih poti. Njen rojstni dan je 13. junij 1969, spominja pa na organizacijo kurirskih, telefonskih in radijskih zvez v narodnoosvobodilnem boju slovenskega naroda od 1941 do 1945 leta ter na kurirje in veziste, ki so v tem boju opravljali pomembne naloge prenosa in posredovanja pisnih, telefonskih in radijskih sporočil. Je živ spomenik vseh, ki so pri opravljanju teh nalog darovali svoja življenja.

Tematske poti

Kdor želi res spoznati Slovenijo, mora z glavnih cest skreniti po tako imenovanih tematskih poteh. Vključno z gozdnimi učnimi in turističnimi potmi jih je označenih preko 380. Speljane so po posameznih turističnih destinacijah ali v lokalnih okoljih, kjer premorejo znamenitosti različnih tematik.

Možiclji

Možiclji so kamnite skulpture (kamni postavljeni eden na drugega) s katerimi so včasih, ko še ni bilo markacij, označevali nove planinske poti. Ponekod v visokogorju so kamniti kažipoti aktualni še danes.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ