Virtualni sprehod med najboljšimi slovenskimi alpinistkami

Virtualni sprehod med najboljšimi slovenskimi alpinistkami
21.03.2020 AVTOR: M.V.

Planinski muzej v Mojstrani je leta 2018 predstavil muzejsko razstavo, ki je posvečena članicam prvih ženskih odprav iz osemdesetih let ter kasnejšim izjemnim ženskim navezam in posameznicam.

Razstava trenutno gostuje na Reki, na spletni strani SPM pa si jo je mogoče ogledati tudi virtualno.
V prvem sklopu razstave so predstavljeni začetki ženskega alpinizma, v osrednjem sklopu pa je predstavljenih kar dvajset alpinistk, k z osebnimi in alpinističnimi predmeti razkrivajo svoje zgodbe ter odpirajo osebne arhive. Med njimi so najuspešnejše alpinistke Planinske zveze Slovenije, članice prvih ženskih odprav iz osemdesetih, izjemne ženske naveze in posameznice: Danica Blažina, Ines Božič Skok, Staza Černič, Martina Čufar Potard, Nastja Davidova, Tina Di Batista, Nevenka Dolenc, Betka Galičič, Tanja Grmovšek, Lidija Honzak, Tjaša Jelovčan, Monika Kambič, Vlasta Kunaver, Maja Lobnik, Irena Mrak, Marija Štremfelj, Mojca Švajger, Aleksandra Voglar, Sanja Vranac in Mira Zorič.

V tretjem sklopu, Z življenjske poti, je razstavljen niz fotografij iz življenja, ki ga ženske živijo ob alpinizmu. Četrti sklop predstavlja Baza, računalniška aplikacija z interaktivnimi podatki o vzponih slovenskih alpinistk po gorstvih sveta. Razstavo sklenejo pogovori Na štiri oči. Razstavo z več kot 50 muzejskimi in osebnimi predmeti ter fotografijami alpinistk je pripravila avtorica Saša Mesec ob mentorstvu Irene Lačen Benedičič in pomoči recenzenta dr. Petra Mikše.

Po razstavi se lahko sprehodite tudi virtualno >>> na tej povezavi.

Značke: Alpinizem
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ