Vita Lukan evropska mladinska prvakinja 2017 v težavnosti

Vita Lukan evropska mladinska prvakinja 2017 v težavnosti
02.10.2017 AVTOR: Maja Vojska
Za prihodnost slovenskega plezanja se nam ni treba bati. Slovenska športna plezalka Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) je v ruskem Permu 30. septembra osvojila naslove evropske mladinske prvakinje 2017 v težavnosti in v kategoriji kadetinj na tem tronu nasled

Šestnajstletna Radovljičanka je postala tudi skupna zmagovalka evropskega mladinskega pokala 2017 v težavnosti in si poleg Lučke Rakovec (ŠD Proteus) priplezala vstopnico za mladinske olimpijske igre prihodnje leto. 

Perm je bil od 28. septembra do 1. oktobra prizorišče evropskega mladinskega prvenstva v športnem plezanju v disciplinah težavnost in hitrost, medtem ko je bil balvanski del v sredini septembra v Slanyju na Češkem. Ruska preizkušnja je sklenila sezono za mlajše tekmovalce in slovenska izbrana vrsta se je znova izkazala v težavnosti, kjer je imela kar sedem finalistov in pet uvrstitev med najboljšo peterico.

Blestela je kadetinja Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), ki si je priplezala naslov evropske mladinske prvakinje 2017 v težavnosti in tako nasledila reprezentančno kolegico Janjo Garnbret, ki je v kadetski konkurenci slavila lani in predlani. 

16-letna Radovljičanka je za sabo pustila drugouvrščeno Francozinjo Nolwenn Arc in tretjeuvrščeno Avstrijko Celino Schoibl, v kadetski konkurenci do 18 let pa osvojila tudi skupno zmago evropskega mladinskega pokala 2017 v težavnosti. Lukanova je že lani posegala po najvišjih odličjih, saj je na svetovnem mladinskem prvenstvu dosegla bron v težavnosti in srebro v balvanih, z dobro letošnjo sezono pa si zagotovila nastop na mladinskih olimpijskih igrah, ki bodo prihodnje leto v Buenos Airesu. Druga slovenska potnica na mladinsko olimpijado je Lučka Rakovec (ŠD Proteus), ki je bila v Permu osma, nastop v Buenos Airesu pa si je zgotovila že z dobrimi rezultati na svetovnem mladinskem prvenstvu v začetku septembra v Innsbrucku. V kadetski konkurenci sta dobro nastopili tudi Mia Krampl (AO PD Kranj) na petem in Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak) na 12. mestu. 

Poleg odličnih kadetinj je imela slovenska mladinska reprezentanca v športnem plezanju finaliste tudi med kadeti, kjer se je Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica) s četrtim mestom približal stopničkam, Maja Majcen (ŠPO PD Celje Matica) je bila med starejšimi deklicami peta, prav tako je bil med starejšimi dečki peti Andrej Polak (PK Kamnik), Tjaša Slemenšek (Šaleški AO) pa med mladinkami sedma. V Permu sta nastopila še Letija Fajfar (AO PD Kranj), 11. med starejšimi deklicami, in Anej Batagelj (PCL), 20. med starejšimi dečki. 

Vir PZS

Značke: Plezanje, Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ