Z droni želijo posaditi bilijon dreves

Z droni želijo posaditi bilijon dreves
26.11.2020 AVTOR: M.V., FOTO: flashforest.ca

Gozdovi izginjajo. Samo v lanskem letu je na svetu izginilo 11,9 milijona hektarov gozdov. Kanadski startup ima rešitev.

V lanskem letu je vsakih šest sekund na svetu izginil kos gozda velikosti nogometnega igrišča. Kar tretjino izgub je prispevala Brazilija, kjer je bilo v lanskem letu izginjanje tropskih gozdov v zadnjih trinajstih letih najhitrejše. Skupno je v lanskem letu glede na podatke iz študije, narejene na univerzi v Marylandu, izginilo 11,9 milijona hektarov tropskih gozdov, od tega je bilo kar 3,8 milijona hektarov starih pragozdov.

Kako velik problem je hitro izginjanje gozdov, so se zavedali tudi kanadski inovatorji, ki so ustvarili startup podjetje Flash Forest. Na Kickstartesju so uspešno zbrali dovolj sredstev, da so spomladi projekt zagnali.

Prva preizkušnja je bila, da severno od Toronta na območju, kjer se je razbohotil hud gozdni požar, v enem mesecu zasadijo. Preko leta so se razširili še po drugih regijah in tudi tam posadili na tisoče dreves. Njihov cilj je, da bi do konca leta 2028 posadili preko bilijon dreves po vsem svetu.

Za sajenje uporabljajo drone

Podjetje, tako kot mnoga druga, ki za sajenje uporabljajo tehnologijo dronov, verjame, da lahko njihovo delo pomaga pri ponovni vzpostavitvi biodiverzitete na določenih območjih in posledično v boju proti klimatskim spremembam.
Flash Forest lahko s svojo tehnologijo zasadi od 10.000 do 20.000 sadik dreves v enem dnevu (če bi se tega lotili ročno, bi lahko zasadili okrog 1.500 dreves dnevno).

Podjetje namerava stroške spustiti na 50 centov na posamezno drevo. To je približno ena četrtina stroška katerega koli drugega načina sajanjea dreves.

Kako poteka njihovo delo?

Na območje kjer želijo saditi drevesa najprej pošljejo drone za risanje zemljevidov, da raziščejo okolico in s posebno tehnologijo identificirajo najboljša mesta za sajenje (podatke pridobijo glede na obstoječe rastline in prst).

V naslednji fazi začne gruča dronov preletavati območje in odvržejo posebne kapsule s semeni, v katerih se nahaja tudi gnojilo in določena vlaga, da lahko drevo čim prej začne z rastjo. Na nekaterih območji, kot je na primer bolj hribovit del pokrajine, so droni sprogramirani, da izstrelijo semena še globlje v zemljo kot navadno. Kar omogoča, da pridejo semena še globlje, kot še so sajena s pomočno sejalcev.

Po preletu dronov njihovo deloše ni končano

Njihovo delo pa tu ni končano. Ko droni odvržejo semena, se ekipa na območje vrne po dveh mesecih, nato se nameravajo vrniti še po letu dni in kasneje čez pet let. Tako bodo lažje nadzorovali njihov napredek in v svoje delo vnesli izboljšave.

Njihovi naslednji cilji so Avstralija, Kolumbija in Malezija. Tudi po tem se bo delo dronov nadaljevalo. Nadzirali bodo namreč ekosistem in ugotavljali, ali so v prihodnosti možne kakšne izboljšave.

Značke: Aktivnosti
Ključne besede:
droni naravovarstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ