Za slovenski plezalni podmladek se nam ni treba bati!

Za slovenski plezalni podmladek se nam ni treba bati!
16.08.2018 AVTOR: Maja Vojska

Lukanova mladinska svetovna prvakinja v težavnosti, Potočar podprvak, skupno 5 medalj za Slovenijo.

Potem ko je mladinka Vita Lukan na svetovnem mladinskem prvenstvu v športnem plezanju 12. avgusta osvojila bronasto kolajno v balvanih, je 15. avgusta v Moskvi stopila še na najvišjo stopničko v težavnostnem plezanju. Luka Potočar je v kadetski konkurenci postal mladinski svetovni podprvak v težavnosti in se tako pridružil mladinki Urški Repušič in kadetinji Lučki Rakovec, ki sta srebro osvojili v balvanskem plezanju. Slovenska mladinska reprezentanca se domov vrača s skupno petimi medaljami.
Po odličnem začetku mladinskega svetovnega prvenstva v športnem plezanju, ko je slovenska mladinska reprezentanca osvojila trojček medalj v balvanskem plezanju - mladinka Urška Repušič in kadetinja Lučka Rakovec sta se veselili srebra, mladinka Vita Lukan pa brona -, je v Rusiji zadonela tudi slovenska himna, v čast novi mladinski svetovni prvakinji v težavnostnem plezanju Viti Lukan, ki je v kategoriji mladink ugnala svetovno konkurenco. Slovenski uspeh je v Moskvi z drugim mestom v težavnosti dopolnil kadet Luka Potočar.
Sedemnajstletna mladinka Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) si je v Moskvi z brezhibno predstavo priplezala naslov mladinske svetovne prvakinje v težavnostnem plezanju. "Res sem vesela, da se je vse poklopilo in mi je uspelo stopiti na najvišjo stopničko. Finalne smeri sem se lotila dokaj premišljeno, se v glavi pripravila, da grem v smer napadalno, si odpočijem, kjer bo treba, in poskusim priti na vrh. Sicer sem padla z vrha, a sem zadovoljna z nastopom, ki je eden boljših, kar sem jih prikazala v Moskvi," se je veselila mlada Radovljičanka, ki je letos med mladinkami že postala mladinska evropska podprvakinja, v Moskvi pa je poleg zmage v težavnosti osvojila še tretje mesto v balvanih, kar je odlična popotnica za mladinske olimpijske igre, ki jo čakajo oktobra: "Zadovoljna sem, da sem blizu vrha v obeh disciplinah, zato se veselim tudi mladinskih olimpijskih iger. Če dobro plezam balvane in težavnost, lahko naredim v hitrosti malo slabši rezultat in bo skupni še vedno v redu." Še prej bomo za Lukanovo - pa tudi za preostalo slovensko reprezentanco z branilko naslova Janjo Garnbret na čelu - septembra stiskali pesti na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku: "Člansko svetovno prvenstvo je trenutek v sezoni, na katerega večina tekmovalcev tempira svojo formo. Moskva je po pomembnosti takoj za Innsbruckom, kjer upam, da bom prikazala še boljšo formo." Na drugo in tretje mesto sta se uvrstili Francozinji Nolwenn Arc in Nina Arthaud. Druga slovenska finalistka Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak) je bila peta.
Za peto slovensko medaljo je z drugim mestom v kadetski konkurenci poskrbel Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), ki je kljub vrhu finalne smeri moral premoč priznati Japoncu Hidemasi Nishidu, s katerim sta bila ves čas zelo izenačena in korak pred konkurenco. "Plezal sem zelo dobro, z zmagovalcem sva bila zelo blizu, odločala je kvalifikacijska smer. Dobro sem odplezal polfinale, finale še bolje, brez večjih napak. S Hidemaso so nama morda smeri bolj ustrezale kot drugim. Odločilna je bila vzdržljivost, smeri so bile precej kratke, in če si dobro pripravljen, zadnji del smeri ni bil pretežak. Že dolgo sem čakal na to, letos mi je končno uspelo in sem res zelo vesel stopničk," se je smejalo 16-letnemu Jeseničanu, ki je letos postal že mladinski evropski podprvak in osvojil skupno zmago mladinskega evropskega pokala, oboje v težavnosti, uspešno pa nastopil tudi na svojih prvih dveh članskih tekmah: "Polfinali na članskih tekmah v Villarsu in Chamonixu sta bili prijetno presenečenje, naslednje leto upam tudi na kakšen finale." V Moskvi je bil tretji Japonec Katsura Konishi. Lukanova in Potočar, ki oba trenirata pod vodstvom Domna Švaba, tako nadaljujeta zmagovito tradicijo ŠPO PD Radovljica, ki jo je najvišje pripeljal Domen Škofic.
Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ