Zagrabimo bika za roge, ne za rep - revija NaProstem 02-2016

Zagrabimo bika za roge, ne za rep - revija NaProstem 02-2016
14.09.2016 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Kolesarji v osnovi ne potrebujejo veliko in tako sem letos še najbolj užival v Maroku, čeprav nisem videl niti metra kolesarske steze in niti ene kolesarske oznake. Maroko pač kljub velikemu potencialu ni kolesarska dežela, zato tam kolesarijo samo redki

Kolesariti je pač mogoče vsepovsod, vendar kolesarski turisti praviloma iščemo destinacije z razvejano mrežo urejenih, označenih, legalnih in varnih kolesarskih poti, ponudbo izposoje kakovostnih koles in gorskokolesarske parke s progami vseh težavnostnih stopenj in ne samo s progo za peščico ekstremistov. Zato nikakor ni dovolj zanašati se na Slovenijo kot deželo na sončni strani Alp z vrhunsko kulinarično ponudbo, neokrnjenimi naravnimi lepotami, bogato kulturno dediščino in prijaznimi domačini, kjer je mogoče tudi kolesariti. Sonce namreč na naravne lepote, kulturno dediščino in prijazne domačine sije tudi na drugi strani Alp, kjer pa imajo bistveno konkurenčno prednost: razvito ponudbo za kolesarje.

Med rekreacijo s cestnim kolesom na urejeni Kolesarski poti ob Dravi sem s cestnim kolesom tudi v Avstriji naletel na krajši, a lepo zlikan makadamski odsek, vendar tudi nisem nikjer zasledil podatka, da bi bil asfaltiran celoten avstrijski del te priljubljene daljinske povezave. Na spletni strani www.mura-drava.eu Regionalne razvojne agencije Mura pa je v štirih jezikih zapisano, da je celoten del poti od Dravograda do Varaždina asfaltiran. Čeprav to ni res. Znaten del te kolesarske poti je makadamski in za cestna kolesa povsem neprimeren. Nekdo me je torej debelo nategnil, zato sem do Maribora kolesaril po glavni cesti, kjer je na določenih odsekih sicer urejena tudi kolesarska steza, a je pogosto povsem neprimerna, z nevarnimi uvozi in izvozi ali pa je makadamska. In ko smo že ob Dravi: tudi po več letih v Dravogradu še vedno stoji prometni znak za prepoved kolesarjenja, medtem ko Dravska kolesarska pot kolesarje usmerja okoli središča sicer lepo urejenega in prijetnega mesta.

Kolesarjem prijazna dežela?

Za premike v pozitivno smer se lahko tudi turistični ponudniki večinoma zahvalijo entuziastom, kakršen je med drugimi avtor 1.800 kilometrov dolge Slovenske turnokolesarske poti Jože Rovan, ki, kakor je v intervjuju o njem zapisal Uroš Švigelj, »že desetletja gradi mostove med kolesarji in organizacijami ter posamezniki, ki se ne morejo otresti fobije o škodljivosti kolesarjev na poteh v naravnem okolju «. Slovenska turnokolesarska pot je še en velik turistični potencial, katerega temelje bo treba še razviti, kar mora biti v interesu vseh: gostinskih in turističnih ponudnikov, občin, interesnih skupin in države. Tu pa se kajpak zatakne. Na vseh ravneh.

Legalizacija gorskega kolesarjenja na poteh v naravnem okolju, kar je v resnici bistvo gorskega kolesarjenja, v zdravorazumski družbi ne more biti prezahteven izziv, a po več letih spremljanja debat o tem opažam, da se črkobralsko vrtimo okoli zakonsko določenih prepovedi, namesto da bi izhajali iz koncepta svobode gibanja. Seveda je s stališča varovanja naravnega okolja razumljivo, da vsepovsod ne morejo biti dovoljene vse oblike gibanja. Toda pričakovati je, da bodo prepovedi utemeljene z dobrimi razlogi (na primer nevarnost erozije, gnezdišča ptic, obremenjenost poti s pohodniki …), ker jih bodo tako ljudje tudi spoštovali. A očitno se dogaja obratno: znotraj obstoječe zakonodaje iščemo možnosti, kako prelisičiti prepovedi, in se ob tem privoščljivo hahljamo ob ugotovitvi, da zakonske podlage nimajo niti planinske poti, po katerih brez vseh težav hodimo že sto let.

Medtem ko bika grabimo za rep, se na avstrijskem Koroškem gorski kolesarji vozijo po Biosfernem parku Nockberge, kjer smo se tokrat sicer potikali peš, a se bomo slej ko prej prav gotovo vrnili tudi z gorskimi kolesi.

Kazalo

FOTOLOV - Rio

Garmin navigacijska naprava Oregon 700

Ferate: Gonžarjeva peč (Vinska Gora), Češka koča (Jezersko), Spodnji plot - Zelenica, Grančišče nad Mojstrano

Jože Rovan: Turni kolesar je planinec na kolesu

Rok Rozman: Vodo moraš znati brati in ji slediti

Reportaža Maroko: Kraljevina gorskega in puščavskega miru

ALPE-ADRIA TRAIL: AVSTRIJSKA KOROŠKA, Sprehod po zeleni preprogi

Pohodni izlet: Na pragu Savinjskih Alp

Pohodni izlet: Skriti vrh nad Zelenico

Kolesarski izlet: Na dveh kolesih do dveh jezer

Značke: Literatura
Ključne besede:
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Ljudje berejo:
Morda vas zanima tudi:
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ
Najbolj brano