Zakaj je nordijska hoja odlična izbira za vsakogar?

Zakaj je nordijska hoja odlična izbira za vsakogar?
02.08.2022 AVTOR: Maja Vojska
Nordijska hoja je veliko več kot le hoja s palicami. Preverite kako vpliva na telo, komu je namenjena in katero opremo potrebujemo?

Nordijska hoja ali hoja s palicami, kot ji pravijo, je ena od tehnik hitre hoje, ki pa je od same hitre hoje za kar tretjino bolj učinkovita. Strokovnjaki ocenjujejo, da je pri tehnično pravilno izvedeni nordijski hoji aktivnih kar 90 odstotkov vseh mišic.

Katere so prednosti nordijske hoje pred navadno hojo?

POSEBNOST: Temeljna razlika je v tem, da pri nordijski hoji uporabljamo posebne palice, s katerimi obremenimo še zgornji del telesa, s čimer aktiviramo več mišic.

  • 20 do 40 odstotkov večja poraba energije
  • aktivnih je 90 odstotkov mišic, pri navadni hoji le 50 odstotkov
  • palice izboljšujejo stabilnost in ravnotežje pri hoji
  • poraba kisika je višja do 25 odstotkov
  • dejavne so tudi mišice hrbta, ramen in rok, zaradi česar se sprošča tudi napetost v vratu in predelu ramen

Za koga je nordijska hoja najbolj primerna?

Velika prednost nordijske hoje je tudi ta, da je primerna za vse vrste rekreativcev in praktično za vse starosti. Primerna je torej za vse, ki bi radi aktivno preživeli prosti čas v naravi, tiste, ki bi radi shujšali, za starejše, ki bi radi ohranili vitalnost in vse športnike, ki bi radi izboljšali aerobno vzdržljivost.

Nasvet: Za začetnike je priporočljivo, da se lotijo krajših in manj intenzivnih pohodov. Bolj izkušeni in bolje pripravljeni rekreativci pa lahko poskusijo tudi krajše in bolj intenzivne treninge.

Kaj potrebujete za nordijsko hojo?

Za nordijsko hojo ne potrebujete veliko opreme, primerna je za vse generacije, ne glede na kondicijo.
Seveda so najpomembnejši del opreme palice za hojo. Ključno je, da imamo palice za nordijsko hojo, ki so oblikovane tako, da omogočajo tekoče, zdrave in naravne gibe ter pravilno držo telesa. Zato za nordijsko hojo nikakor ne smemo uporabljati pohodniških palic, saj bi si s tem utegnili narediti več škode kot koristi.

Namreč palice za nordijsko hojo imajo drugače oblikovan ročaj, dodan trak za okoli roke, poleg tega pa jim je priložena tudi gumijasta kapica, primerna za hojo po trši podlagi. Ta protizdrsna guma omogoča optimalen oprijem in skrbi za kvalitetno oporo pri odrivu, ko hodite po trdi podlagi, ko pa ste na mehkem in neravnem terenu, jo lahko preprosto snamete.

Priporočamo še udobna športna oblačila in obutev, ki ima podplat z dobrim oprijemom.

Kako osvojiti osnove nordijske hoje?

Nordijska hoja je dokaj preprosta, seveda ko jo enkrat osvojite. Zelo pa je seveda pomembno, da jo izvajate pravilno. Zato priporočamo, da se na začetku udeležite kakšnega začetnega tečaja nordijske hoje ali pa za nasvet povprašate strokovnjake.

Ni vsaka hoja s palicami nordijska hoja, pri nordijski hoji gre namreč za uskladitev izmeničnega gibanja rok in nog.

Nepravilnost v tehniki lahko povzroči več škode kot koristi. Pravilna tehnika sledi določenim zakonitostim.

Značke: Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ