Zavetišče v Gozdu

Zavetišče v Gozdu
23.07.2018 AVTOR: Maja Vojska
Zavetišče v Gozdu stoji na robu vasice Gozd. Ta lepa vasica leži na terasi južnega dela Kriške gore.

 

Sedanjo stavbo so začeli graditi leta 1974, pred tem pa je v kraju v drugi stavbi že delovala, in sicer od leta 1937. Pri zavetišču je tudi spodnja postaja tovorne žičnice na Kriško goro.

V gostinskem prostoru je 35 sedežev in točilni pult; na terasi pred zavetiščem je 50 sedežev; v treh sobah je 9 postelj; WC, toaletni prostor s toplo in mrzlo vodo ter prho; v gostinskem prostoru kamin, tekoča voda, elektrika, telefon, plesišče in gugalnice.

Koča je zelo primerna za obisk družin, saj je dostopna z avtomobilom, odprta pa je vse leto, in sicer med vikendi in prazniki, za druge dni in za najavo skupin pa se je potrebno dogovoriti z oskrbnico. Preprosto je dostopna tudi po urejenih poteh.

Prijazna oskrbnika vam bosta postregla z domačo hrano. Sobe so bile v celoti obnovljene leta 2017, vključno s pohištvom. Prav tako je bila leta 2016 v celoti obnovljena kuhinja.

Koča posebej slovi po domači hrani in drugih posebnostih, ki jih pripravlja oskrbnica Marija. Ob zavetišču so igrala za otroke, v neposredni bližini zavetišča pa je veliko prostora in možnosti za otroške igre in tako lahko otroci brezskrbno uživajo v naravi.

Koča je tudi mesto za zaključene družbe, predvsem med tednom, ko je koča sicer zaprta. Če bi vas zanimalo druženje v koči, se je za to potrebno dogovoriti z oskrbnico.

Zanimivo je tudi v vasi Gozd

V vasi Gozd, okoli 300 metrov od koče, je kulturni spomenik lokalnega pomena, cerkev sv. Nikolaja. Cerkev ima izjemen kulturni, umetnostno-arhitekturni in zgodovinski pomen. Nasproti koče pa je kapelica svetega Nikolaja.

Koča je vredna obiska zaradi neokrnjene narave, miru in možnosti sprehodov skozi vasico Gozd in po bližnji okolici. S Planice (Kresa) pa je čudovit razgled po celotni ljubljanski kotlini.

Ker obdaja zavetišče na treh straneh gozd, moramo stopiti na bližnji travnik proti Kriški gori.

Koča je predstavljena tudi v naši novi izdaji revije NaProstem Plus. Tudi letos obisk predstavljenih koč nagrajujemo. Več iz vsebine > > >

Naročite svoj izvod

Naročite svoj izvod

Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ