Že poznate krožno planinsko pot Pentlja?

Že poznate krožno planinsko pot Pentlja?
06.01.2020 AVTOR: M.V., FOTO: hribi.net

Čudovito januarsko vreme kar kliče po tem, da dneve izkoristimo na prostem. Idej, kam se odpraviti je veliko, spodaj pa najdete še eno za katero mogoče še niste slišali.

Občina Brezovica je v sodelovanju s Planinskim društvom Podpeč-Preserje konec lanskega leta dokončala ureditev pohodne Krožne poti Pentlja. "Krožni poti smo dali ime PENTLJA , ker se dva kroga stikata na mostu preko reke Ljubljanice in sta napravila veliko ležečo osmico ali pentljo, ki se nikoli ne konča. Trasa pentlje ja izbrana tako, da gre po celotni občini in na nekaterih krajih gre tudi na ozemlje sosednih občin. Z traso smo povezali vse zanimive točke in kraje v celotni občini," pojasnjujejo markacisti, ki so uredili pot.

Podrobnosti krožne poti Pentlja

Pot je dolga približno 83,42 km, prehodili pa jo boste lahko v 24h 45 min. Pohodnik lahki vidi najvišji vrh na Barju, eno izmed jezer z največjo globino v Sloveniji, drugi najvišji vrh v občini, ki je v celoti na ozemlju občine in najmanjše presihajoče jezero v Sloveniji. Skratka veliko zanimivih točk za katere ne vedo niti vsi občani. Pot ja dolga približno 80 km nekaj km pa gre tudi po sosednjih občinah, zato je tudi v naslovu« po obronki občine«. Točno izmero pa bo potrebno še opraviti.

Obhodnica z imenom PENTLJA je razdeljena na 18 odsekov. Vsak odsek ima na kraju kontrolni žig. Celotna trasa obhodnice je označena z planinsko Knafelčevo markacijo , pod planinskim znakom pa je dodan znak PENTLJE ( ležeča osmica). Tudi vse smerne table na celotni poti imajo napis PENTLJA. Na koncu vsakega sektorja je kontrolni žig, da lahko pohodnik potrjuje prehojeno pot. Pohodnik, ki bo prehodil celotno pot in to dokazal z žigi bo dobil značko.

Opisi odsekov poti>>>

Zemljevid poti>>>

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ