Zgodovinska olimpijska medalja v plezanju: Vita Lukan je postala mladinska olimpijska podprvakinja

Zgodovinska olimpijska medalja v plezanju: Vita Lukan je postala mladinska olimpijska podprvakinja
10.10.2018 AVTOR: M.V., FOTO: Eddie Fowke

Športno plezanje bo doživelo premiero na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu, na mladinskih olimpijskih igrah pa ga je že letos v Buenos Airesu.

Slovenski navijači so v torek v Buenos Airesu videli še tretjo slovensko športnico z odličjem. Po ponedeljkovem bronu plavalke Tine Čelik in včerajšnjem judoistke Metke Lobnik je srebrno kolajno osvojila športna plezalka Vita Lukan.

Radovljičanka je bila med favoritinjami za kolajno v olimpijski kombinaciji hitrostnega plezanja, balvanov in težavnosti, vlogo pa potem upravičila tudi v velikem finalu v plezalnem centru Buenos Airesa.

Hitrostno plezanje ji je delalo največ preglavic


Po pričakovanjih je bila Lukanova najpočasnejša v hitrostnem plezanju, saj je Slovenija šele pred kratkim dobila prvo steno za treniranje te zvrsti. Vnaprej je bilo jasno, da bo kolajno reševala iz ozadja na balvanih in nato skušala potrditi v težavnosti.

Na balvanih je nato celo zmagala, temu pa dodala še tretje mesto v sklepnem vzponu v steno. "Malo me je skrbelo, saj sem bila šesta po hitrosti in vedela sem, da moram dobro odplezati nadaljevanje. Po balvanih, je bilo po zmagi lažje. Na vrsti je bila le še moja disciplina. Prav težavnost me je najmanj skrbela. Vesela sem srebra, saj je bil tukaj podeljen prvi komplet olimpijskih medalj v športnem plezanju in sem del tega," je bila po kolajni nasmejana mlada Radovljičanka.

Ta je priznala, da smer v težavnosti ni bila najtežja in da bi bil izziv še večji ob zahtevnejši postavitvi. "Morda ni najboljše, da je o zmagovalki odločal čas, a kolajna je kolajna. Sama pa sem že ob ogledu videla, da smer ni tako težka kot v predtekmovanju, a nisem želela tvegati in plezati na čas. Napaka se hitro pripeti. Zelo sem zadovoljna. Vse sem odplezala tako, kot je treba," je še dejala mlada Slovenka, ki jo do konca sezone čaka le še nastop na državnem prvenstvu.

Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ