Zlati cepin 2016 tudi slovenskima alpinistoma

Zlati cepin 2016 tudi slovenskima alpinistoma
24.03.2016 AVTOR: Matej Luzar
Med letošnjimi prejemniki zlatega cepina sta tudi slovenska alpinista Urban Novak in Marko Prezelj. To je za Slovenijo že sedmi zlati cepin, Prezelj pa je še izboljšal lanski rekord in postal prvi alpinist na svetu s štirimi zlatimi cepini.

Kot smo že poročali, je bilo na razširjenem seznamu 52 najpomembnejših alpinističnih vzponov minulega leta tudi pet vzponov slovenskih alpinistov. Komisija je, kot je že v navadi, prejemnike nagrad razkrila že pred uradno podelitvijo, ki bo letos med 14. in 17. aprilom v francoskem La Graveu. Med njimi sta po poročanju Planinske zveze Slovenije tudi Urban Novak in Marko Prezelj, ki sta med 5. in 8. oktobrom lani v navezi z Američanom Haydenom Kennedyjem in Francozom Manujem Pellissierjem kot prva uspela preplezati zahtevno vzhodno steno Cerro Kishtwarja, markantnega vrha v indijskem Kašmirju.

Eden najboljših alpinističnih vzponov lanskega leta

Kot je v obrazložitvi po navedbah Planinske zveze Slovenija med drugim zapisala komisija, so tehnično izjemno zahteven vzpon, ocenjen z ED+, povišano najvišjo stopnjo francoske ocenjevalne lestvice, zaznamovali spremenljivo vreme in zahtevne razmere. Naveza je kljub temu uspela preplezati 1200 metrov dolgo prvenstveno smer Light before wisdom/Svetloba pred modrostjo v vzhodni steni Cerro Kishtwarja (6173 m), za aklimatizacijo pa še zahtevno smer po južnem grebenu na Chomochior (6278 m). »Vzpon zelo verjetno sodi med najboljše alpinistične vzpone na svetu v letu 2015, zato je tudi močno odmeval v mednarodni alpinistični javnosti, « pa so navedli v slovenski komisiji, ki je Novaka in Prezlja januarja letos imenovala tudi za najuspešnejša slovenska alpinista leta 2015.

Izjemen dosežek Marka Prezlja

Lani, ko so zlati cepin prejeli Luka Lindič, Prezelj in Aleš Česen, smo poročali, da je Prezelj postal prvi alpinist na svetu s tremi zlatimi cepini. Letos bo zbirki dodal še četrtega, kar je izjemen dosežek, ki še enkrat potrjuje pomembnost Slovenije na zemljevidu svetovnega alpinizma. Svoj prvi zlati cepin je Prezelj prejel leta 1992 za prvenstveni vzpon po južnem stebru Kangčendzenge, ki ga je leto poprej opravil z Andrejem Štremfljem. Leta 2007 je prestižno nagrado prejel skupaj z Borisom Lorenčičem za preplezano prvenstveno smer v stebru Čomolharija leto poprej, lani pa za prvenstveni vzpon v severni steni Hagshuja skupaj z Lindičem in Česnom.

Nagrajene še tri naveze

Poleg Novaka, Prezlja, Kennedyja in Pellissierja bodo zlati cepin letos podelili še ukrajinski navezi Nikita Balabanov in Mikhail Fomin za vzpon na Talung (7348 m, Nepal), angleškima alpinistoma Micku Fowlerju in Paulu Ramsdenu za vzpon na Gave Ding (6571 m, Nepal) ter francosko-ameriško-argentins ki navezi Lise Billon, Antoine Moineville, Jerome Sullivan in Diego Simari za vzpon na Cerro Riso Patron (2550 m, Čile). Zlati cepin za življenjsko delo pa bo prejel poljski alpinist Voytek Kurtyka.

Značke: Alpinizem, Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ