Postojanke - Orožnova koča na Planini za Liscem

Orožnova koča na Planini za Liscem
Najstarejša slovenska planinska koča je prve planince sprejela že leta 1894.

Orožnova koča na Planini za Liscem (1346 m)

Lokacija: Julijske Alpe

GPS podatki postojanke: 46,23587°N / 13,93461°E

Obratovalni čas
Koča je odprta od četrtka popoldne do nedelje zvečer. V času jesenskih šolskih počitnic bo odprta vsak dan.

Kontaktni podatki
Telefon: 051 442 550

Izhodišča za dostop: Bohinjska Bistrica, Polje, Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti

Ture v bližini: Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti (1 h), Črna prst (1 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,2415924 °N / 13,9376431 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Orožnova koča se nahaja na obronku Planine za Liscem pod Črno prstjo v južnih Bohinjskih gorah. Zaradi prepletanja mediteranskega in celinskega podnebja na tem območju rastejo številne redke rastline, kot so gorski pelin, murke in še redkejša alpska možina. Sedanja zgradba stoji na temeljih koče, ki jo je leta 1894 odprlo Slovensko planinsko društvo. Poimenovali so jo po prvem predsedniku društva Franu Orožnu, eni najzaslužnejših oseb za njeno odprtje.

Leta 1944 je koča pogorela. Več kot 50 let je prostor nato sameval, po prelomu tisočletja pa se je Planinsko društvo Bohinjska Bistrica odločilo, da na njem postavi novo kočo. Slovesno so jo odprli 16. julija 2006, točno 112 let po otvoritvi prve koče.

Koča je odprta od četrtka popoldne do nedelje zvečer. V času jesenskih šolskih počitnic bo odprta vsak dan. V dveh jedilnicah v pritličju je za obiskovalce na voljo 45 sedišč, v mansardi pa sta zanje namenjeni dve sobi s 24 skupnimi ležišči.

Planina za Liscem nudi razgled proti severu od grebena Tičaric in Zelnaric nad dolino Triglavskih jezer ter od Kanjavca, Mišelj vrha, Triglava in Viševnika do grebena z Debelim vrhom nad planino Lipanco. Nad omenjenimi vrhovi sta vidni Rjavina in Luknja peč, vzhodneje pa je še greben Karavank z Golico.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ