Izleti - Alpe Adria Trail, etapa 31: Šmartno–Krmin

Alpe Adria Trail, etapa 31: Šmartno–Krmin
08.06.2016 AVTOR: Matej Zalar
V 31. etapi pohodniške poti Alpe Adria Trail se iz Goriških brd preselimo v italijanski del te ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Alpe Adria Trail, 31. etapa: Šmartno–Krmin
Zahtevnost:
nezahtevna označena pot
Čas ture: 3 do 5 ur

Smer poti: Šmartno–Kozana–Medana– Trobno–Plešivo–Krmin  

Vremenska napoved:

V 31. etapi pohodniške poti Alpe Adria Trail se iz Goriških brd preselimo v italijanski del te pokrajine, ki jo imenujejo Collio, potem pa se spustimo v Krmin, ki leži prav na robu Furlanske nižine.

Cilj 30. etape Alpe Adria Traila in izhodišče 31. je obzidana vasica Šmartno, kjer si plača najprej vzeti nekaj časa za sprehod po lepo urejenih gasah. Morda boste našli priložnost, da si v cerkvi sv. Martina oledate črno-bele freske znanega mojstra Toneta Kralja, sicer pa si lahko ogledate še briško hišo, ki jo prepoznate po gotskem oboku ali si v Hiši kulture ogledate aktualno razstavo in ob degustaciji oljčnega olja pokramljate s Tatjano Šundovski Bašin, ki se rada pohvali s čokoladno in orehovo torto, obogateno s smetano in seveda oljčnim oljem z dodatkom pomaranče.

Kulinarično središče Brd
Alpe Adria Trail iz Šmartnega vodi po asfaltirani cesti skozi Kozano, kjer je še en hotel, bolj pa je znana cerkev s Plečnikovim zvonikom. Ko za vasjo zapustimo cesto, se ob vinogradu precej strmo spustimo v dolino, prečkamo potok in se na drugi strani doline strmo vzpnemo v Medano, še eno vasico z obilico možnosti za potešitev lakota. Če ste tam v času kosila, vam vsekakor priporočam postanek, bodisi pri Belici bodisi v Ošteriji Klinec, seveda se prej najavite. Do Krmina je namreč še največ tri ure hoda in če boste prišli pred šesto ali sedmo zvečer, boste v skladu z italijansko prehranjevalno tradicijo ostali lačni.

Spust na Furlansko nižino
Od Medane se pot po cesti ves čas počasi spušča in po dobrih dveh kilometrih prečkamo mejo. V sončnem vremenu bomo kar veseli, da pot po kakšnem kilometru zavije v gozd, ki pokriva pobočja okoli Krminske gore. To je morda celo eden najlepših delov poti, ki utrujenim podplatom prizanese z mehko gozdno stezico.

Alpe Adria Trail sicer ne vodi na vrh Krminske gore (274 m), ampak se pod njo spusti do cerkvice Madonna del Soccorso. Že nad cerkvijo se pred nami čez vinograde odpre pogled na Krmin, ki leži skoraj 200 metrov nižje in do cilja nas čaka le še strm spust in sprehod po srednjeveških ulicah.

Skupaj dolžina: 15,02 km
Skupaj višinskih metrov: 366 m
Skupaj spustov: 562 m
Maksimalna višina: 253 m
Minimalna višina: 57 m
Skupaj čas: 00:00:00

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ