Izleti - Dvor-Polhograjska Grmada (898 m)-Belica

Dvor-Polhograjska Grmada (898 m)-Belica
10.11.2012 AVTOR: Matej Zalar
Grmada je morda najbolj obiskan vrh Polhograjskega gorovja, priljubljena je tudi med ljubljansk ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Polhograjska Grmada: 898 m
Mala Grmada: 853 m

Zahtevnost: lahka označena pot

Skupen čas poti: 3 ure

Smer poti: Dvor-Mala Grmada-Grmada-Belica-Dvor

Kje se okrepčamo?
Kmetija odprtih vrat Gonte
T: 01 3614 563 in 041 760 890
Odprto ob sobotah in nedeljah
S Polhograjske Grmade se moramo do Gont spustiti za slabih 180 metrov, kar pomeni vsaj pet minut spusta in kakšnih petnajst minut vzpona.


Če ste pri moči:
Tošč (1021 m): z Grmade se spustimo na Gonte, od koder je do vrha od pol ure do tričetrt ure hoda.

Izhodišče: Dvor (345 m)
GPS: N 46° 3' 57" / E 14° 20' 52"
V Dvor pridemo po Gradaški dolini iz Ljubljane (Viča) in skozi Dobrovo. Parkiramo na velikem makadamskem parkirišču nasproti Okrepčevalnice Andrejc, kjer razen pijače dobimo tudi kaj malega za pod zob.

Turistične informacije:
Turistična zveza Dolomiti
Polhov Gradec 61, 1355 Polhov Gradec
T: 041 675 943
info@tzdolomiti.si

Vremenska napoved:
Grmada je morda najbolj obiskan vrh Polhograjskega gorovja, priljubljena je tudi med ljubljanskimi pohodniki. Na vrh vodijo tudi poti iz Pristave pri Polhovem Gradcu in iz Mačkovega grabna, najlažja pa kar s Topola na Sv. Katarini. Tokrat smo izbrali krožno pot z začetkom v Dvoru, vrnili pa smo se v sosednjo vas Belica.

Čez Malo Grmado
Na začetku kakšnih dvesto metrov hodimo ob glavni cesti v smeri Polhovega Gradca oziroma proti gotski cerkvi sv. Petra. Na desni zagledamo korito z vodo, za katerim se desno odcepi  cesta, ki vodi mimo cerkve rahlo navzgor. Sledimo ji mimo hiš in nadaljujemo naravnost čez travnik. Že po nekaj korakih dosežemo gozd in strugo malega potoka, ki se resneje napolni samo po močnejšem dežju. Ves čas hodimo naravnost in po nekaj minutah zapustimo strugo. Vzpenjamo se skozi gozd, ki se višje nekoliko razredči, čedalje več je borovcev in nekaj časa hodimo tudi ob robu grebena.

Po dobre tričetrt ure hoje pridemo na večji travnik. Ozka pešpot nas privede do kolovoza, ki mimo lovske opazovalnice spet pripelje v gozd. Čez nekaj korakov na razpotju nadaljujemo po markirani poti levo. Takoj za tem se z leve priključi pot, ki na Grmado vodi iz Polhovega Gradca skozi Ravnek. Po široki poti nadaljujemo naravnost do lovske koče, kjer je novo razpotje.

Desno po krajši in mestoma precej spektakularni poti pridemo naravnost na Grmado, po levi pa (tik mimo lovske koče) strmo zagrizemo proti Mali Grmadi. Po skalnatem terenu pridemo na Malo Grmado (853 m) že po desetih minutah hoje. V nadaljevanju se rahlo spustimo in hodimo po razglednem grebenu, ki nas pod vrh gore pripelje pri razpotju, kjer pot proti zahodu vodi na Topol, na jug pa proti lovski koči. Do vrha je le nekaj korakov, vsega skupaj pa za uro in pol vzpona.

Vrnitev v Belico
Spustimo se po zelo strmi skalnati poti proti jugu, kot kažejo kažipoti tik pod vrhom. Ko pridemo do poti, ki vodi od lovske koče, nadaljujemo naravnost (markacija je na tleh, na skali). Pot vodi skozi borov gozdič in ni več pretirano strma. Vmes nas čaka tudi za slabih pet minut vzpona na Kregovnik (692 m). Poti tako rekoč ne moremo zgrešiti. V zadnjem delu se skozi gozd spuščamo precej strmo, potem pa pridemo na širšo pot, ki se spusti v dolino dosotočja dveh potokov. Prvega preskočimo, drugega prečkamo po brvi in že smo v Belici. Po asfaltirani cesti čez kakšnih dvesto metrov pridemo do glavne ceste in do izhodišča nas čaka še slabih petsto metrov.
Skupaj dolžina: 6,96 km
Skupaj višinskih metrov: 528 m
Skupaj spustov: 524 m
Maksimalna višina: 856 m
Minimalna višina: 347 m
Skupaj čas: 02:56:19

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Postojanke na izletu
Postojanke na izletu
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ