Izleti - Greben Tičaric in Zelnaric

Greben Tičaric in Zelnaric
08.06.2015 AVTOR: Matej Zalar
Medtem ko se večina planincev sprehaja po Dolini Triglavskih jezer, ostaja strm greben vzhodno ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Mala Tičarica: 2071 m
Velika Tičarica: 2091 m
Kopica: 2190 m
Mala Zelnarica: 2310 m
Velika Zelnarica: 2320 m
Zahtevnost: Nezahtevna označena pot. Na Kopico in Veliko Zelnarico vodi nezahtevno brezpotje, na Veliko Tičarico pa zahtevno brezpotje, zato vzemite s seboj tudi čelado.
Čas ture: 8 do 12 ur

Smer poti: Planina Blato–Planina pri jezeru–planina Viševnik–Planina Ovčarija–Štapce–Mala Tičarica–Velika Tičarica–Kopica–Mala Zelnarica–Velika Zelnarica–Vrata–Za Kopico–planina Dedno polje–Planina v Lazu–planina Blato

Kje se okrepčamo?
Koča na Planini pri Jezeru (1453 m)
T: 041 323 634
Odprto od junija do konca septembra.

Bregarjevo zavetišče na planini Viševnik (1620 m)
T: 031 270 884

V času pašne sezone tudi na planini Dedno polje in na Planini v Lazu.

Izhodišče: Planina Blato (1147 m)
GPS: N 46° 18' 39" / E 13° 51' 0"
V Ribčevem Lazu v Bohinju pri jezeru zavijemo desno čez most v Staro Fužino. Pri kapelici v križišču zavijemo levo proti planinam Blato, Vogar in Voje. Malo naprej v dnevnem času poleti pobirajo parkirnino in cestnino (10 evrov). Nadaljujemo vzpon po asfaltirani cesti in v prvem križišču zavijemo levo, v drugem pa ostro desno po makadamski cesti v smeri planine Blato, kjer parkiramo na parkirišču ali v primeru gneče ob cesti.

Turistične informacije:
Info center Bohinj
Ribčev Laz 48, 4265 Bohinjsko Jezero
T: 04 574 60 10 

Turizem Bohinj
Triglavska cesta 30, 4264 Bohinjska Bistrica
T: 04 574 75 90 in 031 557 124

Vremenska napoved:

Medtem ko se večina planincev sprehaja po Dolini Triglavskih jezer, ostaja strm greben vzhodno od doline kljub izvrstnim razgledom in ne preveč zahtevni poti skoraj neobljuden. Po grebenu Tičaric in Zelnaric smo se odpravili iz planine Dedno polje in v dolgem krogu povezali že opisani turi na Malo in Veliko Tičarico ter na Malo Zelnarico. Pot vodi mimo (vključno z Dednim poljem) kar šestih fužinskih planin, zato se v času pašne sezone ne gre bati, da bi ostali lačni.

Vzpon na Malo Tičarico
Od parkirišča se usmerimo nekaj korakov nazaj do smerokazov, kjer zavijemo desno po široki poti. Na prvem razpotju zavijemo levo in se po širokem kolovozu vzpenjamo do Planine pri Jezeru s Kočo na Planini pri Jezeru (1453 m), ki ju dosežemo po petinštiridesetih minutah zložne hoje.

Držimo se levo in mimo koče se pot nekoliko spusti, potem pa spet zlagoma vzpne skozi gozd do razpotja s smerokazom: naravnost bi po širši poti nadaljevali mimo planine Dedno polje, mi pa smo zavili levo proti planinam Viševnik in Ovčarija. Med bujno podrastjo se vzpenjamo po ožji poti. Bregarjevo zavetišče na planini Viševnik obidemo po desni in na razpotju več poti izberemo srednjo proti planini Ovčarija. Ozka pot se najprej vzpenja, potem pa hitro spusti na planino, od koder nadaljujemo proti Štapcam. Čez čas se z desne priključi pot s planine Dedno polje, nadaljujemo naravnost.

Na Štapcah je razpotje, kjer zavijemo desno (levo Koča pri Triglavskih jezerih) in se med rušjem in čez skalnat skok vzpnemo na položno travnato pobočje. Kmalu pridemo do smerokaza - levo nas usmeri na Malo Tičarico, desno pa pot vodi proti Veliki Tičarici in Zelnaricam. Ker je do Velike Tičarice samo za pet, deset minut hoda, smo skočili še na vrh, s katerega se najlepše vidi Dvojno jezero in Kočo pri Triglavskih jezerih. Zavijemo torej levo in se čez travnik vzpnemo na razgledni greben. Čaka nas le še malo vzpona z enim nekoliko bolj izpostavljenim mestom, in že smo na vrhu.

Skok na Veliko Tičarico in na Zelnarici
Spustimo se nazaj na travnik in pri smerokazu zavijemo levo na ozko stezo, ki vodi pod vzhodnim pobočjem obeh Tičaric. Po desetih minutah hoje pridemo do napisa na steni "Ne trgaj cvetja!" in malo za njim skrenemo levo po brezpotju navzgor. Najprej se vzpenjamo po travnatem pobočju, ki je pod vrhom čedalje bolj strmo in skalovito. Po desetih minutah vzpenjanja pridemo na greben in po nekaj korakih smo že na vrhu, ki je sicer bolj malo obiskan.

Ko obidemo Veliko Tičarico, se pot nekoliko spusti, potem pa vzpne proti vrhu grebena. Od tod že vidimo Kopico, ki je s te strani videti kot neosvojljiva gora, za nami pa se dviga Velika Tičarica s strmo severno steno, in pod njo Dolina Triglavskih jezer, daleč zadaj pa Spodnje Bohinjske gore ter tolminski in kobariški vrhovi s Krnom. Pod ostenjem Kopice se pot nekoliko strmeje vzpne in se v nekaj zavojih nadaljuje prek melišča. Skočimo lahko še na Kopico: z južne strani strma gora je s severne lahko dostopna po nezahtevnem brezpotju, po katerem vrh dosežemo v le nekaj minutah. Do Male Zelnarice pa nas ne loči več kot dvajset minut vzpona po grebenu. Do Velike Zelnarice (2320 m) vodi nezahtevno brezpotje, če smo že utrujeni, pa se lahko takoj spustimo v sosednjo dolino.

Spust po dolini Za Kopico
Z Male Zelnarice se spustimo na drugo stran, nekoliko v desno. Gruščnata pot je najprej precej strma, potem pa se v grabnu med Malo in Veliko Zelnarico unese in se do sedla Vrata (2192 m) celo malenkostno vzpne. Na sedlu je razpotje: levo vodi pot na Kanjavec (2558 m) ali na Prehodavce, desno pa se spustimo v dolino Za Kopico, po kateri se pod pravkar osvojenimi vrhovi zlagoma spuščamo do planine Dedno polje.

Tam zavijemo levo, naravnost čez planino, kjer se poleti pasejo krave. V koči v pašni sezoni postrežejo s hrano in pijačo. Na drugi strani planine poiščemo pešpot, ki se nekoliko vzpne, potem pa spusti do Planine v Lazu (1560 m) - dosežemo jo po eni uri hoje -, kjer poleti pase in siri Gregor Gartner iz Studorja.

Planino prečimo in se na vzhodnem koncu nekoliko vzpnemo, od tam se do izhodišča na planini Blato vodi široka pešpot. Na izhodišču smo po eni uri hoje.

Skupaj dolžina: 21,63 km
Skupaj višinskih metrov: 1377 m
Skupaj spustov: 1375 m
Maksimalna višina: 2280 m
Minimalna višina: 1133 m
Skupaj čas: 00:40:01

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ