Izleti - Iz Hrastnika v Radeče čez Kum (1220 m)

Iz Hrastnika v Radeče čez Kum (1220 m)
15.01.2014 AVTOR: Matej Zalar
Kum je najvišja gora Zasavsko - Posavskega hribovja, zato ga imenujejo kar Zasavski Triglav. Im ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Kum: 1220 m
Svinjski rt: 497 m

Zahtevnost: nezahtevna označena pot
Čas vzpona: 1,5–3 ure
Čas ture: 3,5–6 ur

Smer poti: Hrastnik (Podkraj)–Matica–Župa– Kum–Ključevica– Čimerno–Radeče

Kje se okrepčamo?
Dom na Menini planini
T: 041 783 668

Izhodišče: Hrastnik – Podkraj (210 m)
GPS: N 46° 7' 23" / E 15° 5' 35"
Tudi, če sena izhodišče v Hrastnik pripeljemo z avtomobilom, je najbolje parkirati na parkirišču pri železniški postaji, od koder je označena tudi planinska pot. Iz smeri Ljubljane sledimo cesti ob Saviskozi Litijo ter mimo Zagorja in Trbovelj do Hrastnika, kjer zavijemo levo čez most  prot središču Hrastnika. Čez manj kot štiristo metrov pa zavijemo ostro desno in po cesti pridemo do postaje.
Iz štajerske smeri pa je najbolje v Celju zaviti proti Laškemu in naprej mimo Rimskih Toplic do Zidanega Mosta, kjer zavijemo desno in po ožji cesti pridemo v Hrastnik oziroma naravnost do železniške postaje.

Turistične informacije:
TIC Zasavje (Mladinski center Trbovlje)
Ulica 1. Junija 18, 1420 Trbovlje
T: 03 561 28 85 in 041 663 507

V 3 krasne
Regionalni center za razvoj
Podvine 36, 1410 Zagorje ob Savi
T: 03 566 05 00
www.v3krasne.si

Kulturno turistični rekreacijski center Radeče
Ulica Milana Majcna 1, 1433 Radeče
T: 03 568 79 41 in 051 312 558

Vremenska napoved:

Kum je najvišja gora Zasavsko - Posavskega hribovja, zato ga imenujejo kar Zasavski Triglav. Ime ni iz trte izvito - ne samo, da je Kum odličen razglednik, tudi vzpon je razmeroma zahteven, saj nas iz doline Save čaka kar okoli 1000 metrov višinske razlike. Kum leži prav v bližini središča Slovenije, zato je razgled fantastičen na vse strani Slovenije - vidi se tudi Triglav, cele Kamniško-Savinjske Alpe, in dobršen del vzhodne, zahodne in južne Slovenije.

Dva vrhova, dve cerkvi in en oddajnik
Ker daleč naokoli ni višjega hriba, so na enem od dveh vrhov leta 1961 postavili oddajnik. Pred njim je tam stala cerkev sv. Jošta. Danes je temu svetniku posvečena kapela pod oddajnikom. Na drugem vrhu pa že več stoletij stoji romarska cerkev sv. Neže z dvema zvonikoma. Še danes iz doline Sopote, južno od Kuma, vodi Nežina pot.

Planinski dom na Kumu (1211 m) stoji med obema vrhovoma in je odprt vsak dan, razen ponedeljka. Seveda je Kum dobro obiskan, tudi zato, ker na vrh vodi cesta. Kum je prepreden s pešpotmi, ki na vrh Zasavja vodijo iz Zagorja, Trbovelj, Hrastnika, Zidanega Mosta in Radeč, z južne strani pa iz Podkuma oziroma že omenjene doline Sopote.

Tudi tokrat smo izkoristili vlak: iz Ljubljane smo se odpeljali v Hrastnik, od koder smo šli na vrh po precej strmi poti in skozi vasi Matica in Župa, spustili pa smo se po najdaljši poti pod Nebeško goro (958 m) skozi Čimerno v Radeče. Pot na Kum iz Radeč je najdaljša, zato je primernejša za spust, a, pozor: velik del poti je speljan kar po asfaltirani cesti, zato bolj priporočam krajši, a lepši spust v Zidani Most.

Na Kum
Planinske oznake nas z železniške postaje Hrastnik usmerijo na cesto, ki iz doline Save vodi v središče Hrastnika. Oznaka nas usmeri levo in čez savski most do cerkvice sv. Nikolaja, kjer se usmerimo levo in po glavni cesti do naslednjega križišča, kjer zavijemo desno in se ob novem poslopju Steklarne Hrastnik napotimo po asfaltirani cesti navzgor. Že čez dobrih sto metrov se desno odcepi ožja pešpot – »Kum čez Matco «. Le malo naprej pri vodnem zbiralniku prečkamo asfaltirano cesto in se vzpnemo skozi gozd. Na slabo vidnem razpotju, kjer se naravnost nadaljuje širša, levo pa ožja pot, sledimo planinskemu smerokazu levo in čez čas iz gozda pridemo na večji travnik.

Ko smo spet v gozdu, se strmeje vzpnemo po ožji poti in strmina nekoliko popusti le občasno, z desne pa se v pobočju dviga čedalje več skal. Ko v Matici pridemo na asfaltirano cesto, ji sledimo le kakih sto metrov, potem pa v rahlem desnem ovinku skrenemo levo ter nadaljujemo čez travnike in naprej čez dvorišče ene izmed domačij v vasi Župa.

Nad domačijo spet pridemo na asfaltirano cesto, ki ji sledimo kakšnih dvesto metrov, potem pa zavijemo desno in nadaljujemo po pešpoti pod daljnovodom. Hodimo skozi gozd, enkrat prečkamo asfaltirano cesto in čez čas spet pridemo na asfalt, kjer nadaljujemo levo in med nekaj hišami pridemo na razpotje, kjer se pot nadaljuje ostro desno po kolovozu, ki se strmo vzpne do travnika. Nadaljujemo po desni strani pašne ograje in ves čas naravnost v gozd. Zdaj se pot vzpenja zmerneje in čez pet minut pridemo na kolovoz, ki mu sledimo desno. Kmalu pridemo na makadamsko cesto, ki na Kum vodi iz Trbovelj skozi Dobovec. Sledimo ji približno 600 metrov in ko pridemo iz gozda, pred seboj zagledamo oddajnik in s ceste skrenemo desno po pešpoti do vrha.

Spust v Radeče
Proti Zidanemu Mostu in Radečam zavijemo desno tik pod domom. Najprej se skozi gozd spustimo precej strmo, ko pridemo na odprto, pa nadaljujemo po kolovozu in mimo domačije Podlesnik. Ožja pot zavije rahlo v levo in kmalu smo na makadamski cesti, ki vodi južno od vrha Ključevice (1067 m) s cerkvijo sv. Marije (lahko skočimo na vrh, ni več kot deset minut hoje).

Čez čas se z makadamske ceste desno odcepi pešpot proti Zidanemu Mostu. Sledimo ji n se skozi gozd spustimo na večji travnik, kjer pridemo na asfaltirano cesto. Zavijemo desno in se po cesti mimo transformatorja blago spuščamo do križišča, kjer zavijemo ostro levo v smeri Čimernega in Radeč. Cesti pod Nebeško goro sledimo mimo Kovačka naravnost (tam se levo odcepi pot skozi Škratovo dolino v Zidani most). Do odcepa, kjer levo zavijemo na kolovoz, hodimo po asfaltu kar dobra dva kilometra in pol. Po kolovozu se strmo spustimo do domačije Čeč, kjer spet pridemo na cesto in ji sledimo še tri kilometre, potem pa nas planinski smerokazi usmerijo levo na makadam, ki se kasneje zoži v kolovoz. Bodimo pozorni na poseko za daljnovod, kjer se odpre lep pogled na Zidani Most.

Po kolovozu hodimo do razpotja pri kapelici. Levo se splača skočiti do dve ali tri minute oddaljenega Svinjskega Rta (497 m) z lepim razgledom na Radeče, sicer pa nadaljujemo naravnost in kmalu se spustimo do asfaltirane ceste. Do središča Radeč, ki je oddaljeno kakšnih dvajset minut, nas potem ves čas spremljajo planinski smerokazi. Na poti gremo tudi mimo starega gradu nad Radečami, od katerega se je ohranilo le nekaj zidovja, zato pa je tam prijetno mesto za počitek. V Radeče pridemo pri cerkvi sv. Petra, kjer zavijemo desno in se po Starograjski ulici odpravimo do Poti na Brod. Tam zavijemo levo cesti sledimo do mostu, kjer zavijemo levo in prečkamo Savo. Železniška postaja je na drugi strani reke.

Skupaj dolžina: 19,61 km
Skupaj višinskih metrov: 1055 m
Skupaj spustov: 1067 m
Maksimalna višina: 1207 m
Minimalna višina: 198 m
Skupaj čas: 33:59:36

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ