Izleti - Kolesarjenje v Medžimurju - znamenitosti in brezpotja

Kolesarjenje v Medžimurju - znamenitosti in brezpotja
25.05.2016 AVTOR: Matjaž Grilc
Jutro drugega dne v Medžimurju je nakazovalo, da nas čaka povsem drugačno vreme - nebo je bilo ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Jutro drugega dne v Medžimurju je nakazovalo, da nas čaka povsem drugačno vreme - nebo je bilo skoraj brez oblačka, rahel veter pa je obetal za kolesarjenje idealne temperature. Po zajtrku smo se pripravili za pot, v garaži Toplic Sv. Martin pa nas je čakalo prvo presenečenje - organizatorji so nam za pot namenili električna kolesa.

Izbira je bila povečini sprejeta s kombinacijo navdušenja in skeptičnosti, ki pa se je kmalu izkazala za povsem neutemeljeno. Najprej smo opravili del poti po goricah, ki bi jo morali že prvi dan, in električna pomoč je bila na vzponih še kako zaželjena. Nato pa se je začel "uradni" del programa drugega dne, prvi postanek pa je bilo počivališče ob jezeru, ki ga lahko vidite na naslovni sliki. Tam lahko opazujete podobe in prizore, ki bi bili lahko del prvega filma Gospodarja Prstanov, saj izgleda kot raj za hobite. Napol porušeni mostovi do otoka sredi jezera, ki jih obrašča mah, povsem mirna voda in neprestano petje mnogoštevilnih lokalnih ptic. Če bi si lahko v gostišču, ki je bilo žal še zaprto, naročili še kavo, bi bila idila popolna.

Mlin na Muri in naftno polje

Sledila je prva vožnja po makadamu, med katero nam je vodič pripovedoval, da se na prej omenjenem prizorišču vsako leto odvija festival v čast ameriški rockabilly kulturi, ki ga obišče preko 3000 ljudi. Kombinacije miru v Medžimurju in divje razposajenosti gostov si skoraj ne morem zamišljati, zato je morda bolje, da obiska niso načrtovali v času festivala. Po nekoliko daljši vožnji, med katero smo med drugim videli tudi prizorišče treningov hrvaške nogometne reprezentance, ki se je v tem času pripravljala v Svetem Martinu, smo prišli do mlina na Muri.

Mlin stoji blizu skrajne severne točke Hrvaške, v bližini kraja Žabnik. Obnova mlina, ki je kolo prvič pognal že leta 1902, se je začela po velikih poplavah v Medžimurju leta 2013, zdaj pa mlin deluje kot poučna turistična atrakcija. V bližnji stavbi pripravljajo še interaktivni muzej, morda najbolj zanimiv del pa je prevoz čez Muro na "skeli", starodavnem brodu, preko katerega se tradicija brodarjenja ohranja še danes. Na njem je dovolj prostora tudi za osebno vozilo, med vožnjo pa se vam prikaže najlepši pogled na mlin, veličastno Muro in spokojno okolico, ki deluje res pomirjujoče za dušo. V gostišču si privoščite prvo okrepčilo dneva, saj vam bodo pripravili veličasten medžimurski zajtrk, ki bo želodec ohranjal poln še več ur kasneje.

Še nekaj lepim kilometrom na brezpotjih in makadamu ob reki Muri sledi naslednja znamenitost - naftno polje v Peklenici. Po pripovedovanjih domačinov in nekaterih zapisih, ki to potrjujejo, gre za prvo naftno polje na svetu, saj so s črpanjem nafte tam začeli že leta 1856. O resničnosti te informacije bi se dalo diskutirati, a to niti ni pomembno. V Peklenici tako lahko še danes opazujete vrelišče nafte v takšni obliki, kot je Medžimurje "krasilo" pred 150 leti, domačini pa nafto še zdaj uporabljajo kot mazivo, saj kot gorivo ni primerna.

Nato smo se nekoliko bolj posvetili vožnji s kolesom, kar je bilo vsem članom naše majhne skupine v velikem interesu. Popotovanje po Medžimurju je z električnim kolesom resnično prijetna izkušnja, saj lahko brez napora uživate v miru makadamskih cest in opazujete naravo, reko Muro in majhne medžimurske vasice, tudi celodnevno kolesarjenje pa na vas ne bo pustilo prevelikih sledi, ne glede na telesno pripravo. Zato je e-bike resnično dobra izbira za rekreativni turizem.

Kalamari in vožnja po jezeru za zaključek dneva

Med popotovanjem smo med drugim naleteli na čudovit javni piknik prostor ob ribniku, ki bi bil pri nas že zdavnaj plačljiv (ali pa poln smeti), tam pa sameva in z vso potrebno infrastrukturo, ki je uporabniku zastonj na voljo, kar kliče po prijetnem pomladanskem ali poletnem popoldnevu.

Še ena znamenitost je bil obisk pri lokalni starešini, ki izdeluje tako imenovane čaplje - maske na lesenih kolih, s katerim ob pustu lokalci "strašijo" mimoidoče. Zakaj se maskam reče čaplje, čeprav gre v resnici za krave, je še vedno nekoliko nejasno, slišali smo različne verzije, več informacij pa vam bo entuziastični stric z veseljem razkril ob vašem obisku in vam zraven še pokazal, kako poteka postopek izdelave.

Po kosilu v gostišču, kamor Madžari čez mejo hodijo izključno na kalamare, ki so bili sicer dobri, a takšnega slovesa vendarle niso upravičili, nas je čakal še zadnji del poti po bolj urbanih predelih Medžimurja. Tudi tam je lepo, najlepši del pa nas je čakal prav na koncu, v Prelogu. Tam se namreč nahaja največje akumulacijsko jezero v Medžimurju, še eden od legendarnih stricov pa ponuja turistične izlete z ladjico. Za konec dneva, ko vas zahajajoče sonce na premcu prijetno boža, je vožnja kot naročena, z večerjo in kopeljo po slabih 70 kilometrih kolesarjenja pa smo zadovoljno zaključili najdaljši dan obiska v Medžimurju.

Medžimurje - v kraljestvu hrane in vina

Skupaj dolžina: 0,00 km
Skupaj višinskih metrov: 0 m
Skupaj spustov: 0 m
Maksimalna višina: 0 m
Minimalna višina: 0 m
Skupaj čas: 00:00:00

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ