Izleti - Stol (2236 m) od Valvasorjevega doma

Stol (2236 m) od Valvasorjevega doma
22.06.2013 AVTOR: Matej Zalar
Stol je najvišji vrh Karavank in v lepem vremenu odličen razglednik na celotne slovenske Alpe t ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Stol (2236 m)

Zahtevnost:
lahka označena pot
Čas vzpona: 2 do 3 ure
Skupaj: 3,5 do 4,5 ure

Smer poti: Valvasorjev dom–Žirovniška planina–Stol–Zabreška planina–Valvasorjev dom

Zavetišča:
Valvasorjev dom pod Stolom (1181 m)

T: 051 328 648 in 040 618 756
Zelo dobro obiskan dom je odprt celo leto.

Prešernova koča na Stolu (2174 m)
T: 051 611 366
Odprta od sredine junija do sredine septembra - brez zimske sobe.

Izhodišče: Valvasorjev dom pod Stolom (1181 m)
GPS: N 46° 25' 33" / E 14° 8' 48"

Z avtoceste Ljubljana–Jesenice zavijemo na izvozu Bled in v krožišču izberemo prvi izvoz, proti Žirovnici. Glavni cesti sledimo vse do Most, kjer zavijemo desno v dolino Završnice. Po poldrugem kilometru tik pred Završniškim jezerom zavijemo ostro levo na makadamsko cesto. Do Valvasorjevega doma je še 5 km.

Če ste pri moči:
Ajdna (1046 m): Ajdna je vrh, s katerega je izvrsten razgled na Gornjesavsko dolino. V 6. stoletju je bilo na vrhu gradišče, ki je deloma ohranjeno do danes. Do Ajdne je od Valvasorjevega doma približno 45 minut hoje, na vznožju pa se lahko odločimo za lahko ali zavarovano plezalno pot.
Stol iz Završnice: Vzpon za pol ure do eno uro podaljšamo, če začnemo pri Završniškem jezeru.

Turistične informacije:
Zavod za turizem in kulturo Žirovnica

Žirovnica 14, 4274 Žirovnica
T: 04 580 15 03

Vremenska napoved:

Stol je najvišji vrh Karavank in v lepem vremenu odličen razglednik na celotne slovenske Alpe ter na avstrijske Ture. Z južnim pobočjem se dviga iz doline Završnice, iz severnega roba Ljubljanskega kotline pa je videti kot mogočni stražar Žirovnice. Vzpon s slovenske strani, greben Stola razmejuje Avstrijo in Slovenijo, je nezahteven, na avstrijsko stran pa se stena strmo spusti, zato na vrhu ni odveč previdnost. Daljša pot vodi iz doline Završnice (620 m), po makadamski cesti pa lahko od tam zapeljemo do Valvasorjevega doma (1181 m) in si vzpon skrajšamo približno za eno uro. Na Stol smo se vzpeli čez Žirovniško planino, spustili pa čez razgledno Zabreško planino.



Na Stol čez Žirovniško planino

Pri domu zavijemo desno in se skozi gozd vzpnemo do razpotja. Spet se držimo desno in kmalu pridemo na severni rob Žirovniške planine (1200 m). Na razpotju zavijemo levo. Nekaj smerokazov na tem mestu poroča o zelo različnih časovnicah do Stola, a v praksi lahko računamo na največ dve uri in pol.


Pot se v nadaljevanju strmo vzpne in vodi skozi pasove gozda in ruševja, za hrbtom pa se odpira čedalje lepši razgled na severni rob Ljubljanske kotline z Bledom in Gornjesavsko dolino z Jesenicami in Ajdno ter Julijci v ozadju. Više na travnatem pobočju pridemo do slabše vidnega razpotja – levo zavije na Potoški Stol (2014 m), desno pa nadaljujemo po strmi poti na greben Malega Stola, po katerem pridemo do Prešernove koče na Stolu (2174 m). Mimo koče se vzpnemo na Mali Stol, od tam pa spustimo v ozko dolinico med grebenoma Malega in Velikega Stola. Do vrha nas loči še slabih deset minut.

Spust čez Zabreško planino

Do Prešernove koče se vrnemo po isti poti, tam pa zavijemo naravnost proti jugu. Spuščamo se po razglednem travnatem pobočju, najprej strmo po bolj skalnati poti, ki se kasneje položi in nas v nekaj dolgih ovinkih pripelje na pot, ki se spušča ob pobočju. Mimo počivališča Pri Janezu (postavili so ga v spomin na lovca, ki ga je pred več kot petdesetimi leti zasul snežni plaz) se spustimo v gozd in naprej na Staro planino z Betonsko bajto. Pot v nadaljevanju spet zavije v gozd in kmalu smo na Zabreški planini. Na planini je planšar celo poletje, lahko pa ga srečamo tudi v zimskih mesecih in v Koči na Zabreški planini (1225 m) damo kaj na zob.

Nadaljujemo naravnost čez planino in že kmalu pridemo na južni rob Žirovniške planine, kjer se priključimo že znani poti do Valvasorjevega doma.

Na stol v hladnejših dneh
Pot na Stol je nezahtevna. Če začnemo pri Valvasorju, tudi ni pretirano fizično zahtevna. Izogibajmo se mu v vročih poletnih dneh, ko lahko postane vzpon prava dnevna mora, oziroma takrat začnimo vzpon dovolj zgodaj. Jeseni nas je iznenada presenetila gosta megla in neznosen veter, tako da z vrha nismo bili deležni izvrstnih razgledov in smo se spustili že po minuti ali dveh.

Skupaj dolžina: 0,00 km
Skupaj višinskih metrov: 0 m
Skupaj spustov: 0 m
Maksimalna višina: 0 m
Minimalna višina: 0 m
Skupaj čas: 00:00:00

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ