Fižolov dan se po zagotovilih organizatorjev za vaščane začne že v začetku avgusta, saj je potrebno zbrati veliko idej, kaj vključiti v program posameznega leta. Za vse ostale pa je potekal to soboto, ko se je Hrovača povsem prelevila v fižolovo vas.
Več kot 40 fižolovih jedi
Fižolov dan je zagotovo najbolj znan po pestri ponudbi jedi, med katerimi je precej takšnih, ki jih na običajnih jedilnikih ne boste našli. Vsako leto pripravijo kaj novega, tako da sta se letos številnim drugim specialitetam s fižolom pridružila fižolova marmelada in fižolova potica. Med najbolj priljubljenimi je bila tudi letos fižolova torta, ki že tradicionalno spremlja otvoritev dogodka.
Prvič tudi Miss fižola
Letošnja novost je poskrbela za nemalo zanimanja, a se je izkazalo, da se bodo za omenjeno lento potegovale kar jedi. Konkurenca je bila močna, na koncu pa so žirijo najbolj prepričali fižolovi polpeti.
O vzgoji in pozitivnih lastnostih fižola
Vsi, ki bi želeli fižol pridelati doma, pa na tem področju še nimajo veliko izkušenj, so se lahko udeležili predavanja o vzgoji fižola. Na njem so predstavili številne uporabne nasvete, ki koristijo tudi tistim, ki fižol že pridelujejo, pa bi celoten proces radi izboljšali. Na dogodku je bila prisotna tudi prehranska strokovnjakinja Marija Merljak, ki je obiskovalcem svetovala glede koristnih učinkov omenjene zelenjave.
Pester spremljevalni program
Namen dogodka pa ni le jesti, ampak se tudi zabavati, zato je organizator pripravil prikaz mlatenja, »pajtlanja « in prebiranja fižola, ki so ga začinili z obilico humorja. Za smeh so poskrbele tudi tako imenovane vaške klepetulje s podmladkom, ki so menda skoraj tako učinkovite kot radio. Obiskovalcem je bil na voljo srečelov oziroma fižolov ter kuharska, pekarska in pletarska delavnica. Ves dan je bila odprta Škrabčeva domačija, ogledati pa si je bilo mogoče tudi cerkev Svete Trojice in se sprehoditi po hrovaškem polju.
Organizatorji že napovedujejo 13. fižolov dan, vi pa sami presodite, zakaj ga ni pametno pripraviti v nedeljo.