5 največjih pivskih fešt

5 največjih pivskih fešt
14.03.2022 AVTOR: Matej Zalar
Objavljamo seznam in letošnje datume petih največjih pivskih festivalov v Evropi, ki jih ne bi smel zamuditi noben pivoljub.

Pivo je ena izmed najstarejših pijač in v zadnjem času je postalo še posebej popularno. Mikro pivovarne poganjajo kot gobe po dežju in ponudba še nikdar ni bila tako raznolika in bogata. Val priljubljenosti seveda jahajo tudi največji pivski festivali, ki imajo seveda velik del zaslug za priljubljenost piva. Največji slovenski pivski festival Pivo in cvetje v Laškem, letos pripravljajo že 51., tokrat od 17. do 19. julija 2015. Kako pa pivo počastijo v Nemčiji, Veliki Britaniji, Belgiji, na Češkem in Švedskem?Oktoberfest: 19. 9.–4. 10. 2015 (München)Najstarejši, največji, najbolj znan in najbolj množično obiskan je münchenski Oktoberfest, kjer se predstavijo lokalne münchenske pivovarne. Prvi Oktoberfest leta 1810 je bil pravzaprav praznovanje poroke princa Ludvika (kasneje je postal bavarski kralj). Od tedaj je konec septembra in začetek oktobra rezerviran za veselico, ki je do danes postala daleč največja na svetu – vsako leto jo obišče kar 6 milijonov obiskovalcev.

uploaded

Foto: AP Photo/Matthias Schrader

Veliki britanski pivski festival: 11. 8.–15. 8. 2015 (London)
Na londonskem razstaviščnem prostoru Olympia se je lani v petih dneh največjega britanskega festivala zbralo več kot 55.000 pokuševalcev piva. Toliko različnih alov kot v Londonu ne boste mogli poskusiti nikjer drugje. V največjem pubu na svetu, kot je prizorišče poimenoval organizator, lahko poskusite pivo iz kar 450 različnih britanskih in 250 pivovarn iz drugih držav po svetu – največ je seveda belgijskih, nemških in ameriških.

uploaded


Belgijski pivski vikend: 5. 9. – 6. 9. 2015 (Bruselj)
Kultura pitja piva ni nikjer bolj razvita kot v Belgiji in glavni trg v evropski prestolnici je pravi kraj za pivski žur. Poseben Med prvim septembrskim vikendom pivo dobesedno preplavi Grand Place, ozračje pa napolni mešanica žlahtnih vonjev belgijskega piva. Za pokušino in nacejanje je na voljo okoli 350 vrst belgijskega piva.

uploaded

Pilsner Fest: 5. 10 (Plzen)
V češkem mestu, kjer se je rodil pilsen, v začetku oktobra vsako leto praznujejo obletnico dne, ko so pred skoraj 200 leti zvarili prvo pivo Pilsner Urquell. Čehi pripravijo pivko zabavo z živo glasbo in mednarodnim tekmovanjem točajev piva, pripravljajo pa tudi oglede pivovarne Pilsner, Pivovarniškega muzeja in plzenskega podzemlja. Najpogumnejši lahko celo zvarijo svoje pivo!

uploaded


Stockholmski festival piva in viskija: 25. 9–27. 9. In 2. 10.–4. 10. (Stockholm)
Švedi so naredili še korak dlje in na svojem festivalu združili ljubitelje piva in viskija, ki so pogosto seveda isti ljudje. Šestdnevni festival pripravljajo v dveh sklopih, zadnji vikend v septembru in prvega v oktobru – med tednom pa pridno delajo. Vzdušje je nekoliko manj božjastno kot na ostalih podobnih festivalih, zato je primernejši za umirjene pivce.

uploaded
Značke: Turizem
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ