5 prehrambenih nasvetov za pohodnike

5 prehrambenih nasvetov za pohodnike
24.01.2018 AVTOR: Maja Vojska
Če ste zagrizeni pohodnik in radi na poti preživite tudi več dni, je pametno, da temu prilagodite tudi svoje prehrambene navade.

Če se torej odpravljate na dolgo pohodniško pot, potem je pomembno, da imate poleg fizične pripravljenosti izdelan tudi dobre prehrambeni plan.

Pomembno je, da že dan začnete pravilno

Tudi če niste človek za zajtrk, je pomembno da na pohodih zjutraj zajtrkujete. Nihče ne pravi, da se morate siliti s polnozrnatimi kosmiči, odločite se za obrok, ki ga boste z veseljem pojedli, obrok naj vsebuje nekaj hidratov in maščob. Hidrati se hitro razdelijo in vam bodo dali takojšnjo energijo, maščobe pa potrebujejo več časa zato vas bodo dolgo časa držale pokonci.

PRIMER: Energijske tablice (kupljene ali narejene doma)

Kaj jesti na poti, da dobite dovolj maščob?

Nutrucionisti pravijo, da bi moral pohodnik zaužiti v svoji prehrani okrog 46 % maščob, saj se te počasi razgradijo skozi dan, zato jih je potrebno nenehno vnašati, tako se tudi izognemo velikim navalom lakote.

PRIMER: Privoščite si lahko oreščke, energijske tablice, tuno v olivnem olju itd.

Kako si hitro ojačati energijo?

Če želite na hitro dvigniti novo energije potem morate poseči po sladkorju in ogljikovih hidratih.

PRIMER: Posušeno sadje, čokolada, energijske tablice itd.

Čez noč se mora telo regenerirati

Čeprav morate proteine jesti skozi celoten dan, pa strokovnjaki priporočajo, da jih zaužijete tudi pred spanjem, ker dajejo telesu možnost, da se regenerira. Poleg tega pa tudi vlaknine pomagajo, da se telo opomore čez noč.

PRIMER: Na jedilniku se lahko tako pojavi leča, čičerika, kvinoja, klobase

 

Seveda pa ne pozabite, da ima vsako telo svoje značilnosti in potrebe, zato se nasvetov nikoli ne držite kot pijanec plota, ampak morate svoje telo spoznati in se do njega obnašati tako kot je za vas primerno.

Značke: Pohodništvo
Ključne besede:
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ