Aleš Česen in Luka Stražar prejemnika Bloudkovega plakete

Aleš Česen in Luka Stražar prejemnika Bloudkovega plakete
17.02.2021 AVTOR: M.V., FOTO:

Luka Stražar in Aleš Česen sta Bloudkovo plaketo prejela za pomemben tekmovalni dosežek v športu.

Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj, najvišjih priznanj Republike Slovenije na področju športa, je za leto 2020 podelil 4 Bloudkove nagrade in 12 Bloudkovih plaket. Na prireditvi, ki je bila letos virtualna, je uspešna naveza Česen Stražar prejela Bloudkovo plaketo.

Devetčlanski odbor pod vodstvom predsednika Viktorja Grošlja in podpredsednice Mateje Svet je letošnje nagrajenke in nagrajence izbral na podlagi preteklih dosežkov in po načelih enakopravnega priznavanja vrhunskih dosežkov na vseh nivojih športa.

Odbor je v obrazložitvi za Bloudkovo plaketo za navezo Česen-Stražar zapisal: "Najuspešnejšima slovenskima alpinistoma, Alešu Česnu in Luku Stražarju, in njunemu britanskemu kolegu Tomu Livingstonu je avgusta 2018 uspelo preplezati 2400-metrsko smer v severnem ostenju gore Latok I in se povzpeti na 7145 metrov visok vrh nad pakistanskim ledenikom Čoktoj. S tem so se v zgodovino vpisali z drugim vzponom na ta pakistanski sedemtisočak in prvim uspešnim vzponom s severne strani. Za izjemen vzpon sta Luka in Aleš prejela najprestižnejšo nagrado v alpinizmu zlati cepin, ki pa sta ga za svoje alpinistične dosežke prejela že drugič. Preplezana smer, ki so jo alpinisti poimenovali kar s svojimi priimki Česen-Livingstone-Stražar, velja za eno najpomembnejših dejanj svetovnega in slovenskega alpinizma. Po 40 letih neuspešnih poskusov in tudi nekaj žrtev je bil namreč urok Latoka I - preplezati na vrh s severa - končno razrešen."

Na odbor za podelitev letošnjih nagrad in priznanj je prispelo kar 88 vlog za 71 nominirancev. Za nagrade je bilo podanih 46 predlogov, za plakete pa 27. To je največ v zadnjih letih in skoraj dvakrat več kot na primer leta 2014, je pojasnil Grošelj, dvakratni dobitnik Bloudkove nagrade.

Značke: Alpinizem
Ključne besede:
luka stražar
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ