Bi letos radi osvojili kakšno ferato? Izziva se lotite pametno!

Bi letos radi osvojili kakšno ferato? Izziva se lotite pametno!
13.04.2022 AVTOR: M.V., FOTO: www.mojstrana.com

V sosednji Avstriji in Italiji imajo zavarovane plezalne poti, imenovane ferate, dolgo zgodovino. V Sloveniji je njihova zgodba precej bolj sveža, a zadnje čase dokaj živahna.

Beseda ferata pride iz italijanščine: "via ferrata" in pomeni železno pot. To je torej pot v hribe, ki je tako strma ali izpostavljena, da je potrebno varovanje z jeklenicami. Pri feratah je velikokrat treba uporabljati predvsem moč v rokah, zato je fizična pripravljenost še pomembnejša kot pa pri »navadni« hoji v hribe. Obstajajo ferate, kjer gornik hodi in pleza po skalah, jeklenice pa so samo za varovanje in občasno pomoč. So pa tudi take ferate, kjer se pleza izključno samo po železju.

Kaj potrebuješ za feratanje? In kako jih ocenjujemo?

Za vzpone po feratah je nujna varovalna opremasamovarovalni komplet s katerim se pripnemo na jeklenico (zajlo po domače), varovalni pasčeladapohodniški čevlji, pametno pa je imeti tudi rokavice, da se kovinskih žic lažje primemo.

Najpogostejše napake v feratah:

  • Precenjevanje samega sebe
  • Neprimerna oprema
  • Nepravilna uporaba opreme
  • Nepravilno gibanje

Kje začeti oziroma kako se lotiti plezanja?

Gorski vodniki organizirajo tečaje, nekatera planinska društva pa izlete v praviloma lažje ferate. Tam lahko posameznik pridobi več informacij in znanje za varno plezanje po feratah. Tečaje organizira tudi društvo JETI>>>

Verjetno najtežja ferata na svetu je Extraplomix na Kanarskih otokih (Gran Canaria). Nastala je leta 2012, ima oceno G. Priporočljivo je obvladati VII plezalno stopnjo. Pozorni moramo biti, da noge ves čas ostajajo v stiku z jeklenico. Ko obvisijo v zraku....skorajda ni več pomoči.

Katero izbrati? Spodaj imate kar nekaj idej razporejenih po težavnosti. 


Značke: Pohodništvo
Ključne besede:
Ferate feratanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ